Dinamica Evoluției în Spirală – modelul evoluției psihicului și conștiinței umane – partea a I-a – prezentarea modelului

Listen to the audio version (available only in Romanian)

V-ați întrebat vreodată de ce izbucnesc războaie și conflicte între oameni? V-ați întrebat vreodată de ce există foamete, oameni bogați si oameni săraci? V-ați gândit vreodată de ce, în lumea noastră, coexistă oameni aflați încă la nivel de triburi alături de oameni care trăiesc în metropole super-civilizate și SF? V-ați întrebat vreodată de ce politicienii și partidele politice sunt așa cum sunt și de ce fac ce fac? V-ați întrebat vreodată de ce există teroriști și ONG-uri de genul Greenpeace sau Crucea Roșie? V-ați întrebat vreodată de ce există sisteme sociale, culturi și însăși civilizația specifică oamenilor? V-ați întrebat vreodată de ce există capitalism și socialism, comunism și democrație, religie și știință? V-ați gândit vreodată de ce unii oameni ne par a fi superiori sau inferiori nouă? V-ați întrebat vreodată de ce istoria umanității și evoluția actuală a civilizației noastre s-au întâmplat și se petrec în continuare așa cum o fac și nu în alt mod? V-ați întrebat vreodată de ce părem a fi atât de diferiți în gândire, mentalitate și perspective? Întrebarea la care se reduce totul este de fapt următoarea:

Ce face ca standardele culturale și morale, valorile, mentalitățile, perspectivele și preocupările oamenilor să fie atât de diferite?

Exact la această întrebare vom încerca să răspundem. De aceea, acest subiect, alături de cel al cooperării (AICI), cunoașterii (AICI), ciclicității (AICI) și relativismului (AICI) este unul dintre cele mai importante de până acum, fiind unul dintre cele care pun bazele tabloului pe care încercăm să îl creăm prin aceste materiale.

Modelul dinamicii evoluției în spirală – prezentare generală

Știința neuro-psiho-sociologiei și a psihologiei dezvoltării sunt relativ recente, existând de aproximativ 100 de ani. Puțină lume știe însă că în tot acest timp s-au strâns o grămadă de cercetări și cunoștințe în domeniu, care ne permit să cunoaștem modurile în care psihicul și conștiința umană evoluează, motivele pentru care oamenii au perspectivele, mentalitățile și credințele pe care le au, precum și mecanismele prin care acestea se formează. Cumva, este vorba despre știința a tot ceea ce am scris deja, și voi continua să scriu pe viitor.

Există mai mulți cercetători care au studiat evoluția psihicului și a conștiinței umane, însă cea mai importantă contribuție rămâne cea a lui Clare Graves, un profesor universitar de psihologie american al anilor 1950 care, pentru aproximativ un deceniu, a pus aceeași întrebare tuturor studenților care s-au înscris la universitatea unde era angajat: Ce valori contează pentru tine, ce găsești a fi cel mai important în viață? După mii de răspunsuri primite de la oameni proveniți din diverse medii sociale și culturale, atât din SUA cât și din alte părți ale lumii, profesorul Graves a observat anumite tipare în răspunsurile primite de-a lungul timpului. Aceste tipare i-au permis să înceapă să lucreze la crearea unui model al evoluției psihicului și conștiinței oamenilor. Munca sa a fost definitivată de către Don Edward Beck și Christopher  Cowan, care au publicat în anul 1996 o carte în care au prezentat modelul evoluției psihicului și conștiinței umane, rezultatul a mai bine de 40 de ani de studiu, efectuat pe subiecți provenind din diverse părți ale lumii, din Islanda până în Africa de Sud, sub denumirea de „dinamica evoluției în spirală”. În paralel, însă sub inspirația modelului lui Graves, Beck și Cowan, Ken Wilber, un alt intelectual contemporan, și-a dezvoltat propria versiune a dinamicii evoluției în spirală.  

În acest material mă voi axa pe modelul lui Graves, astfel cum acesta a fost definitivat în 1996 de către Beck și Cowan, acesta fiind, și acum, cel mai relevant în domeniu. Nu mă voi rezuma la a face doar o simplă expunere a modelului așa cum l-au creat autorii săi, ci îl voi prezenta la modul în care îl înțeleg și percep eu, la nivelul actual de dezvoltare a psihicului și conștiinței mele. Apreciez că o asemenea abordare este mult mai utilă și valoroasă decât o simplă expunere teoretică a ideilor altora. Așa cum am făcut și eu, vă invit ca la final să vă faceți propria idee și încadrare în modelul dinamicii evoluției în spirală. În acest sens, pe lângă acest material, vă recomand cu căldură studiu și cercetare personală suplimentară, prin citirea cărților „Spiral Dynamics: Mastering Values, Leadership, and Change (Exploring the New Science of Memetics)” – Don Edward Beck & Christopher Cowan și „A theory of everything – an integral vision for business, science and spirituality” – Ken Wilber. Recunosc că nu am citit niciuna dintre aceste cărți înaintea scrierii acestui material, însă în „nemernicia” mea, îndrăznesc să cred că am acumulat suficiente informații din căutări pe internet și pe Youtube, sub motorul de căutare „Spiral Dynamics”, lucru pe care de asemenea, vi-l recomand cu căldură.

Pentru a fi totalmente sincer cu voi, recunosc și că acest model a devenit o parte extrem de importantă a perspectivei și mentalității mele, așa că îmi este imposibil să nu dau acestui material o notă foarte personală și autentică.

Înainte de a intra în dezvoltarea modelului propriu-zis, cred că sunt importante câteva constatări făcute de-a lungul timpului prin cercetarea evoluției psihicului și conștiinței umane:

1. La fel ca și Darwin cu teoria sa evoluționistă, cercetătorii evoluției psihicului și conștiinței au observat, pe de o parte, că aceste elemente se dezvoltă și progresează în continuu. Procesul evoluției este mereu în plină desfășurare. De fapt, modelul dinamicii evoluției în spirală este atât de bine documentat și sofisticat încât, după cum veți vedea în curând, cuprinde elemente care la acest moment sunt doar teoretice, adică nu se cunoaște momentan să existe oameni cu niveluri atât de ridicate de conștiință și psihologie, însă au fost luate în calcul chiar și acestea, tocmai pentru că, din tiparul modelului, se poate concluziona rezonabil că cel mai probabil, cândva, se va ajunge și acolo.

2. Pe de altă parte, s-a constatat că psihicul și conștiința oamenilor nu involuează niciodată, singura direcție posibilă fiind către evoluție. Chiar și dacă mai apar, fie la nivel de individ, fie la nivel de grup, momente de regres, aceasta se întâmplă numai și numai pentru ca în final să se revină pe un trend ascendent, în general,  după cădere, atingând-se un nivel superior celui existent înainte de cădere. Această caracteristică mi se pare o manifestare foarte interesantă și demnă de luat în seamă a evoluției ciclice, contrazicându-se încă o dată concepția că evoluția ar fi de fapt un proces liniar.

Dinamica evoluției în spirală se întâmplă atât la nivel individual, cât și la nivel de colectivitate. În acest material voi încerca o prezentare a modelului din ambele puncte de vedere.

Modelul constă în două niveluri, din care primul nivel are 6 stadii, iar al doilea 4, dintre care 2 doar teoretice. Beck si Cowan au identificat fiecare stadiu cu câte o culoare. Culorile stadiilor de evoluție a psihicului și conștiinței au doar rolul de etichetare a acestora, pentru distincție, nu au nicio relevanță asupra modelului în sine. Schematic, modelul dinamicii evoluției în spirală este următorul:

Nivelul 1

Stadiul bej

Stadiul violet

Stadiul roșu

Stadiul albastru

Stadiul portocaliu

Stadiul verde

Nivelul 2

Stadiul galben

Stadiul turcoaz

Stadiul corai (doar teoretic la acest moment)

Stadiul verde-albăstrui (doar teoretic la acest moment)

Modelul dinamicii evoluției în spirală presupune o noțiune importantă, denumită „dilema transcendentală”, care desemnează acel moment în care are loc trecerea psihicului și conștiinței unui individ sau a unei colectivități la următorul stadiu. Personal, cred că totul ține de relația indivizilor și a colectivităților cu alte organisme, entități și colectivități înconjurătoare, dilema transcendentală având loc de fiecare dată când individul/colectivitatea realizează că nu mai poate supraviețui ignorând organismele, entitățile și colectivitățile din jurul său, astfel că își extinde aria de preocupări sau interese și cu privire la acestea, căutând căi de a conviețui cât mai armonios și în comuniune cu mediul înconjurător. Foarte pe scurt, aceasta înseamnă că, de-a lungul evoluției noastre, atât ca și indivizi, cât și ca civilizație, aria de interes și preocupare s-a extins treptat, de la propria persoană, la propria/ul familie/clan, propriul trib, propria țară, cultură și tradiție și așa mai departe, până la preocuparea față de propria planetă și mai departe, cu fiecare stadiu superior atins, psihicul și conștiința oamenilor părând să evolueze spre infinit.

În continuarea materialului vom descoperi împreună fiecare stadiu existent la acest moment, de la bej până la turcoaz. Am ales să prezint stadiile dinamicii evoluției în spirală după un anumit tipar care cuprinde:

– culoarea prin care se distinge stadiul în cadrul modelului și 3 caracteristici-cheie pe care, din punctul meu de vedere, le are acesta;

– specificul stadiului;

– intervalul de vârstă la care intervine stadiul în cazul indivizilor;

– epoca aproximativă din istoria umanității în care a apărut stadiul;

– procentul din populația omenirii care se aproximează că se află la stadiul prezentat;

– procentul de putere și influență pe care se apreciază că îl au în lume indivizi și colectivități aflați la stadiul de evoluție prezentat;

– exemple cunoscute aparținând stadiului prezentat (atât preluate de la alții, cât și identificate de către mine);

– o descriere a stadiului;

– în ce constă dilema transcendentală.

Oricând sunteți voi pregătiți, putem începe.

Nivelul 1

Stadiul bej

(animalic – instinctiv – primitiv)

Specificul stadiului bej: începuturile conștiinței de sine însuși, supraviețuiește doar pe baza instinctelor primare și pentru satisfacerea nevoilor minime de supraviețuire: foame, sete, odihnă, adăpost și reproducere.

Intervalul de vârstă al stadiului: 0 ani – 1 an și 6 luni

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: acum aproximativ 200.000 ani

% din populația omenirii: 0,1%

% putere și influență la nivel mondial: 0%

Exemple aflate la acest stadiu: nou-născuții, persoanele cu afecțiuni psihice, bolnavii în stadiul terminal de Alzheimer.

Descrierea stadiului: Bej este stadiul în care se aflau oamenii la momentul apariției speciei noastre. Psihicul și conștiința umană doar ce apar la acest stadiu, aria de preocupare și interes fiind extrem de limitată, doar la ceea ce dictează instinctul de supraviețuire al propriei persoane. La acest stadiu, individul doar ce începe să se conștientizeze pe sine însuși. În zilele noastre, acest stadiu este foarte rar întâlnit, astfel că nu consider necesar să insist mai mult.

Dilema transcendentală: organismul care doar ce începe să se conștientizeze pe sine însuși, observă că este înconjurat și de alte organisme și entități, cu care simte că este mai bine să intre în contact, pentru o mai mare siguranță a propriei persoane și supraviețuiri.

Stadiul violet

(tribal – magic – superstițios)

Specificul stadiului violet: animistic, nevoia de creștere a siguranței.

Intervalul de vârstă al stadiului: 1 an și 6 luni – 3 ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: cu 8.000 – 10.000 de ani în urmă

% din populația omenirii: 10%

% putere și influență la nivel mondial: 1%

Exemple aflate la acest stadiu: triburi din Africa, Indonezia sau Amazonia, comunitățile de aborigeni din Australia, practicile Voodoo, tradițiile magice și vrăjitoria, comunitățile nomade ale lumii.

Descrierea stadiului: Omul explorează din ce în ce mai mult realitatea înconjurătoare, care pare a fi un tărâm plin de magie și de pericole. La acest stadiu, omul simte că orice element din jur este o forță supranaturală, la al cărei cherem se află cu totul. Stadiul violet este cel în care se formează primele comunități de oameni, cel la care aceștia învață să conviețuiască în triburi, să domesticească animale și să cultive plante. Omul aflat la stadiul violet simte că nu are nicio șansă de supraviețuire în afara tribului, astfel că supraviețuirea propriei persoane se confundă cu cea a tribului. Față de stadiul bej – egoist, orgolios și individualist, stadiul violet este unul caracterizat de altruism, spirit comunitar, perspectiva de sacrificiu al propriului individualism pentru binele tuturor membrilor tribului, de acesta depinzând supraviețuirea tuturor, inclusiv a propriei persoane. La stadiul violet apar primele tentative de religii și primele tradiții din istoria umanității, prin adorarea a diverse elemente ale naturii: animale, plante, fenomene meteorologice, cursuri de ape etc., acestea fiind privite de omul aflat la stadiul violet ca spirite care trebuie să fie ținute calme și fericite, în caz contrar, înfurierea acestora putând avea consecințe catastrofale.

Dilema transcendentală: Pe de o parte, omul la stadiul violet realizează că este de fapt o ființă liberă, iar tribul, tradițiile și magia în care crede acesta, sunt piedici în desăvârșirea libertății sale. Pe de altă parte, omul la stadiul violet observă că există și alte triburi. Astfel, dilema transcendentală la acest nivel intervine atunci când omul se gândește, ce-ar fi să preia el conducerea tribului și să atace triburile vecine, să le înrobească și jefuiască de resurse, aceasta pentru binele propriei persoane și în numele prosperității propriului trib, care simte că nu va putea să se auto-întrețină la infinit.

Stadiul roșu

(egocentrist – impulsiv – dominator)

Specificul stadiului roșu: puternic, agresiv, rebel, exploatator, eroic, carismatic, furios, glorios, răzbunător.

Intervalul de vârstă al stadiului: 4 – 8 ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: cu aproximativ 8.000 – 6.000 de ani în urmă

% din populația omenirii: 20%

% putere și influență la nivel mondial: 5%

Exemple aflate la acest stadiu: Attila Hunul, Tiberius, Nero, Caracalla și ceilalți împărați „nebuni” ai Romei, barbarii care au invadat Imperiul Roman în timpul epocii migrațiilor de la sfârșitul Antichității, Genghis Han, Hoarda de Aur, Decebal, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Radu de la Afumați, Ion Vodă cel Cumplit, Ivan cel Groaznic al Rusiei, Cosa Nostra, Yakuza, Triadele, Pablo Escobar, El Chapo, Al Capone, cartelurile de droguri, aproape tot ceea ce înseamnă crima organizată și lumea interlopă, o mare parte a infractorilor, Saddam Hussein, dictatorii militari ai Americii Latine, Donald Trump, Liviu Dragnea, Charles Manson, o mare parte a cerșetorilor și bișnițarilor, cămătăria.

Descrierea stadiului: Omul aflat la stadiul roșu se întoarce la explorarea realității dintr-o perspectivă egoistă, individualistă, bazată pe orgoliu, asemănător stadiului bej, însă la un nivel superior acestuia. La acest stadiu, omul și colectivitățile se bazează mult pe impulsul de moment, gândirea fiind la modul: „Dacă vreau ceva, voi obține acel ceva acum, cu orice preț.” Omul aflat la stadiul roșu consideră foarte importantă acapararea de cât mai multă putere și de multe ori, riscă orice pentru a o menține. La acest stadiu apare pentru prima oară exploatarea omului de către om, prin deposedarea rapidă de resurse, chiar și prin violență dacă este nevoie, sau înrobire într-un fel sau altul. La stadiul roșu, omul are pentru prima oară sentimentul onoarei și al justiției, simțind nevoia de răzbunare și de a supune la represalii și consecințe pe cei care îl desconsideră sau care greșesc față de el ori de apropiații lui, aceasta tot în ideea de a păstra imaginea unui personaj puternic, care este greu de înlăturat sau de învins. Este pentru prima oară când omul simte nevoia de ordine impusă obligatoriu, prin tentative de reguli care reflectă propria voință, căreia trebuie să i se supună toată comunitatea. Pe lângă forță și teama inspirată prin aceasta, omul la stadiul roșu deține și o anumită carismă, obținută de multe ori prin fapte de glorie și vitejie, care de asemenea, îl ajută să acapareze puterea și să o mențină în mâinile sale.

Dilema transcendentală: la stadiul roșu, intervine atunci când omul conștientizează că satisfacerea dorințelor la modul impulsiv aduce multă distrugere și creează numai haos, acesta nefiind un mod sustenabil de supraviețuire, nici pentru sine, nici pentru ceilalți.

Stadiul albastru

(conformist – tradiționalist – autoritar)

Specificul stadiului albastru: religios, credincios, absolutist (în sensul unei puternice credințe în diferența dintre bine și rău, Dumnezeu – diavol, socialism – capitalism și alte dualități),  stabil, disciplinat, cu un puternic simț al datoriei, al certitudinii și al moralei, ierarhic, birocratic, patriarhal (femeia este inferioară bărbatului), rigid, ereditar, credința în superioritatea propriei culturi, rase, religii, națiuni, tradiții sau comunități, doctrinar, dogmatic, principial, decent, sobru, abstinent la sex și alte plăceri materiale considerate a fi lumești, spurcate și superficiale, loial.

Intervalul de vârstă al stadiului: 8 – 14 ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: acum aproximativ 5.000 de ani

% din populația omenirii: 40%

% putere și influență la nivel mondial: 30%

Exemple aflate la acest stadiu: Evul Mediu, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, creștinii evangheliști din SUA, Islamul, Budismul Zen, Egiptul antic, Alexandru Macedon, Imperiul Roman și toate marile imperii din istoria omenirii, Burebista, Deceneu, Cezar, Octavian Augustus, Traian, Hadrian, împăratul Constantin cel Mare, Justinian, Charlemagne, regina Cleopatra, Cruciadele, Jihad-ul agresiv practicat de către unii musulmani, toate cultele religioase, cea mai mare parte a slujbașilor religioși și a fețelor bisericești, Cele 10 Porunci, o mare parte a oamenilor care sunt practicanți consecvenți ai religiei, fanaticii religioși, „crede și nu cerceta”, Slobodan Milosevic, Radovan Karadžić și războaiele din Iugoslavia, Codul Bunelor Maniere și etichetele de comportament în societate, tradiționaliștii, patrioții, Basarab Întemeietorul, fondarea statelor medievale europene, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Matei Corvin, Ștefan cel Mare, Suleiman Magnificul, Carol Quintul și regele Felipe al II-lea al Spaniei, regina Elisabeta I-a a Angliei, Cardinalul Richelieu, regele Ludovic al XIV-lea al Franței, nazismul și fascismul, Adolf Hitler și „Mein Kampf”, Benito Mussolini, Napoleon Bonaparte, comunismul, V.I. Lenin, Stalin, Mao Tze Dun, Fidel Castro, U.R.S.S., NKVD și KGB, Ana Pauker, Emil Bodnăraș, Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu și Securitatea, majoritatea regimurilor comuniste din Europa în vremea Războiului Rece, Sudul Statelor Unite, Ku Klux Klan, Tokugawa Yeyasu si unificarea Japoniei de la 1600, Japonia medievală și Imperiul Chinez, Marele Zid Chinezesc, Alexandru Ioan-Cuza și Mica Unire a Țărilor Române de la 1859, regii Carol I și Ferdinand I ai României, Marea Unire a României de la 1918, fondarea statelor naționale unitare după Primul Război Mondial, Alexandre Dumas și saga „Cei trei mușchetari”, Mihail Kogălniceanu, Războiul de Independență de la 1877, Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Lajos Kossuth, Petőfi Șandor și restul revoluționarilor de la 1848 în Europa, Giuseppe Garibaldi și unificarea Italiei, Otto von Bismarck și unificarea Germaniei, Octavian Goga, George Coșbuc, Vasile Alexandri, Liviu Rebreanu, răscoalele țărănimii împotriva exploatării stăpânilor medievali, absolutismul monarhic, clasicismul în artă, Simfonia a III-a „Eroica” a lui Beethoven, cucerirea Americilor de către europeni, conquistadorii spanioli, Inchiziția, Boris Johnson, Brexit-ul, Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko, Viktor Orban, Recep Tayyip Erdogan, Grupul de la Visegrád, Matteo Salvini, curentele populiste, Viorica Dăncilă, Coreea de Nord, ISIS, Orientul Mijlociu, Anjem Choudary, Ossama Bin Laden, Al Qaeda, teroriștii radicali islamici, samuraii și Codul Bushido, Rareș Bogdan, o parte însemnată a Partidului Social Democrat din România, U.D.M.R., Ținutul Secuiesc, toate conflictele inter-etnice din lume, Țara Moților, Diana Șoșoacă, George Simion și tot ceea ce înseamnă partidul AUR, Călin Georgescu, partidele conservatoare, dacopatia, Daniel Roxin, Actualitatea Românească și Laurențiu Primo, patriocrația și George Mocanu, familia tradițională și Coaliția pentru Familie, F.A.R.C. în Columbia, I.R.A. în Irlanda de Nord, Hezbollah și alte organizații extremiste asemănătoare din lume, interzicerea avorturilor, prostituției și a consumului de droguri ușoare, Legea Sharia, puritanismul, rasismul, misoginismul, șovinismul, legionarii, Crucea de Fier, Ion Antonescu, comunitățile Amish în SUA, comunitatea de rromi din localitatea Archita – județul Mureș, echipele sportive privite ca și colectivități, conceptul de imn și steag național, conceptul de zi națională, afirmarea identității naționale, Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic, Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor și P.R.M., România Mare, „noi nu ne vindem țara”, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Gheorghe Funar și partidul P.U.N.R., Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea Teodorovici, cooperativa Dacia Unită, militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, S.M.U.R.D., serviciile secrete și alte profesii asemănătoare, Marcel Vela, Traian Berbeceanu, Biblia, Coranul și orice altă scriere religioasă citită și interpretată literal, creaționismul, Alex Jones și Infowars, mândria față de plaiurile natale, anti-globaliștii, muzeele satelor, Petre Ispirescu, Cântarea României, Tezaur Folcloric, Marioara Murărescu, Ion Dolănescu, Sofia Vicoveanca, modul în care se interpretează folclorul și muzica populară în zilele noastre, Emir Kusturica, Goran Bregovic și Wedding & Funeral Orchestra, sistemele bazate pe caste, barourile de avocați, camerele notarilor publici, ale executorilor judecătorești și alte asociații profesionale asemenea, intoleranța religioasă și cea referitoare la minoritățile sexuale, articolul 200 din Codul Penal 1968 al României, incriminarea adulterului, medicina tradițională și leacurile băbești luate ca atare, teoriile referitoare la superioritatea unor categorii de oameni în comparație cu alții, teoriile conspiraționiste cu caracter șovin, ultra-naționalist sau populist, anti Bill Gates, anti George Soros, anti oculta evreilor care vor să domine lumea și referitoare la Noua Ordine Mondială, teoriile conspiraționiste anti 5G, anti vaccinare și contra a diverse tratamente medicale și farmaceutice moderne.

Descrierea stadiului: Nu-i așa că acest stadiu începe să „mai vină de acasă”? Cu siguranță, mulți dintre voi, ori cunoașteți multe persoane care au ceva din caracteristicile stadiului albastru, sau poate chiar voi, dacă este să fiți total sinceri cu voi înșivă, vă regăsiți mai mult sau mai puțin aici. Se pare că aproape jumătate din populația omenirii se găsește, total sau parțial, în stadiul albastru, iar cei care se încadrează aici, dețin mai mult de un sfert din puterea și influența la nivel mondial.

Stadiul albastru este cel la care omul începe să clădească civilizații și apar primele popoare. Stadiul albastru este cel la care omul a creat primele religii în adevăratul sens al cuvântului.  Asemenea obiective implică impunerea de reguli care trebuie respectate cu strictețe de către toți membrii comunității.

Din nou, asemănător stadiului violet, omul aflat la stadiul albastru simte că de civilizația, cultura și tradiția de care aparține, depinde supraviețuirea sa, astfel încât, încă o dată, renunță la individualismul specific stadiului roșu, întorcându-se la un spirit de sacrificiu al propriei persoane pentru binele superior, comun, al civilizației, culturii, religiei sau tradiției din care face parte. Clădirea și menținerea unei civilizații, culturi sau tradiții, impunerea unor reguli stricte și a unei autorități, presupun un sistem birocratic și sofisticat, puternic ierarhizat, care nu este bine să fie înțeles de oricine. În acest fel se asigură un sistem autoritar, puternic centralizat, în care majoritatea trebuie tot timpul să ceară voie sau să întrebe conducătorul ori pe delegații săi, cu privire la ce ar trebui să facă sau nu.

Stadiul albastru presupune o absolutizare excesivă, în sensul că oamenii aflați aici cred că știu foarte bine ce este bine și ce este rău, tot ce trebuie făcut fiind să se respecte regulile care sunt prevăzute într-o lege, într-un regulament sau în vreo carte religioasă, scriere „sfântă”, în care sunt cuprinse cuvintele lui însuși Dumnezeu.

„Vrei să știi ce ai de făcut? Scrie în carte/lege/regulament, nu gândi prea mult. Fă exact ce scrie acolo, și totul va fi foarte bine. Nu vrei să te conformezi? Ești un pericol pentru noi, așa că te vom ostraciza, exila, judeca, condamna, tortura, iar dacă tot nu vrei să revii pe calea cea dreaptă, anume calea noastră, te vom ucide.”

Foarte scurt și cuprinzător, așa gândește cineva care este albastru full. Cel care nu se conformează regulilor și standardelor culturale specifice comunității, în perspectiva cuiva care se află la stadiul albastru, este un eretic, dizident, trădător de patrie și de neam, turnător etc.

La acest stadiu, omul începe să aibă primele gânduri de spiritualitate. Totuși, omul la stadiul albastru are o falsă spiritualitate, fiindcă el confundă urmarea strictă a unor precepte, dogme și canoane religioase (rostirea unor cuvinte care i s-a zis că se cheamă „rugăciuni”, ținerea posturilor, mersul la biserică cu consecvență etc.), cu adevărata spiritualitate.

De asemenea, la acest stadiu apare implicarea religiei în administrație, cele două   confundându-se, și preceptele religioase fiind identice cu legile care se aplică în societate.

Liderii aflați la stadiul albastru de dezvoltare folosesc frecvent propagarea sentimentului de vină în rândul membrilor comunităților pe care le conduc, în sensul că orice ieșire din standardele acceptate, reprezintă un păcat capital. Nu ai voie să faci sex decât pentru reproducere, pentru a avea o nouă generație care să fie învățată în calea cea dreaptă a comunității, sau nu ai voie să faci sex deloc, nu ai voie să mănânci anumite alimente, sau poți să o faci doar în anumite perioade, nu ai voie să consumi un anumit tip de informații considerate a fi periculoase, care te vor abate de pe calea cea bună, nu ai voie să desfășori anumite activități, poți dormi doar la anumite ore, ai voie să faci doar ceea ce îți spune comandantul, nu ai voie să comentezi sau să interpretezi regulile și ordinele date etc. Cei care nu respectă aceste norme, vor fi aspru pedepsiți. Doar dacă te gândești la lucrurile interzise, ești deja vinovat și culpabil de pedeapsa maximă. Acest sentiment de vină poate fi o explicație a pedofiliei și a altor comportamente anormale sexuale care apar foarte des în rândul fețelor bisericești care, înfrânându-și niște porniri firești ale corpului, trăiesc o imensă frustrare și suferință, care trebuie să refuleze la un moment dat.

La stadiul albastru (și acum, mă refer în special la Orientul Mijlociu), femeia are un statut inferior în societate, singurele sale rațiuni de a exista fiind acelea de a procrea și de a servi bărbatul.

Familia tradițională (bărbat + femeie) este esențială pentru cei aflați la stadiul albastru, numai prin perpetuarea speciei putându-se asigura continuarea culturii, tradiției, religiei și civilizației care asigură tuturor bunăstarea.

Ereditatea este o caracteristică esențială a unei colectivități aflată la stadiul albastru. Conducător nu poate fi oricine, ci doar urmașul demn de această funcție, al conducătorului en titre.

În sensul apărării propriei culturi și civilizații, de a cărei perpetuare și existență depinde supraviețuirea fiecăruia dintre membrii comunității, stadiul albastru este foarte intolerant la alte culturi, religii, tradiții și perspective. Fiecare om sau colectivitate aflați aici, au credința că națiunea, religia, tradiția sau cultura lor, sunt singurele adevărate și cele mai bune. Toate celelalte religii, tradiții, colectivități sau culturi, sunt ceva rău, pericole care dacă se infiltrează în rândul comunității, pot duce la pierzanie. Stadiul albastru este profund anti-globalist, tradiționalist și naționalist.

La acest stadiu apare sentimentul de patriotism, sacrificiu pentru națiune, siguranța comunității, ordinea publică, sănătatea și siguranța cetățenilor etc.

Oamenii la stadiul albastru, în special sportivii, militarii, polițiștii, jandarmii și pompierii, au cultul lucrului în echipă, în sensul că fiecare individ în parte nu înseamnă nimic fără echipă, totul trebuie făcut pentru binele suprem al acesteia. Bunăstarea, siguranța sau chiar supraviețuirea fiecăruia dintre membrii echipei, se confundă cu bunăstarea, siguranța și supraviețuirea echipei înseși.

Dilema transcendentală: Apare atunci când omul aflat la stadiul albastru observă că există și alte tradiții, religii și culturi, realizând că este posibil ca tradiția, cultura și religia lui să nu fie neapărat cea mai dreaptă și adevărată, că este posibil ca tradițiile, culturile și religiile altora să fie doar diferite, nicidecum inferioare. Dilema transcendentală la stadiul albastru presupune și apariția realismului, raționalismului, științei, tehnologiei și a business-ului.

Stadiul portocaliu

(rațional – științific – materialist)

Specificul stadiului portocaliu: învață și muncește pentru a excela, performant în carieră, obiectivul de a avea un loc de muncă bine plătit, căutarea plăcerilor materiale și lumești, manipulator, urmărește creșterea financiară infinită, știința și tehnologia înaintea religiei, spiritul competitiv, întreprinzător, caută eficiența economică, optimizarea constantă a cheltuielilor și creșterea corespunzătoare a profitului, capitalist, ateu, sceptic la lucruri care îi par nerealiste sau iraționale, pragmatic, caută recunoașterea și recompensa materială a eforturilor depuse, încrezător în propriile forțe, rațiunea și logica înaintea intuiției și a orice altceva, căutarea succesului, consumerist.

Intervalul de vârstă al stadiului: de la 15 până la 25 – 30 de ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: acum aproximativ 500 de ani

% din populația omenirii: 30%

% putere și influență la nivel mondial: 50%

Exemple aflate la acest stadiu: Visul American, Uniunea Europeană, NATO, cultura și democrația occidentală, dreptul de vot și procesul alegerilor electorale, majoritatea companiilor multinaționale, directorii și acționarii acestora, exploatarea combustibililor fosili, Schlumberger, Chevron, Exxon Mobil, Hollywood, Netflix, HBO, Imdb, marile companii de telecomunicații, 5G, Iosip Broz Tito și Federația Iugoslavă în comunism, industrializarea și urbanizarea, oamenii de afaceri, patronatele, conducătorii actuali ai sindicatelor, legalizarea prostituției, chestiunile mecanice și high-tech, moda, pornografia, orgiile sexuale și swinger-ii, conceptul de „agățat”, restaurantele și lucrurile „cu fițe”, luxoase și scumpe, viața mondenă, Rockefeller, Rotschield, competiția, beneficiile materiale, creșterea economică fără sfârșit, exploatarea intensivă a resurselor naturale, producția la scară industrială, consumerismul, Bill Gates și Microsoft, Silicon Valley, Mark Zuckerberg și Facebook, Tinder, site-urile de matrimoniale și conceptul de dating, Playboy și Hugh Heffner, Larry Flint și Hustler, muzica rap, Bad Boy Records, Puff Daddy si Notorious BIG, Percy Miller și No Limit Records, conceptul de „ghetto fabulous”, Paraziții, BUG Mafia, Viorel Cataramă, Bamboo, cluburile de noapte, strip-tease-ul, show-urile webcam, industria divertismentului, cea mai mare parte a televiziunilor și a presei, Irinel Columbeanu, Disney, libertatea de exprimare și a comerțului, conceptul de PIB și utilizarea acestuia în guvernare, creșterile si crizele economice, liberalii, investițiile financiare, IBM, chirurgia plastică, silicoanele și botox-ul, liposucțiile, industria jocurilor video, băncile, casele de asigurări, companiile farmaceutice, conceptul de VIP, centrele comerciale săsești ale Brașovului, Sibiului și Sighișoarei în Evul mediu, Radu cel Mare, Carol al II-lea și Mihai I ai României, cea mai mare parte a oamenilor de știință și a inginerilor, tranzacțiile imobiliare, negocierile comerciale, cea mai mare parte a avocaților, economiștilor și a medicilor, Bloomberg, agențiile de rating financiar al țărilor, Joe Biden, FIFA, NBA, sportivii foarte bine plătiți, milionarii, oamenii profitori, marketing-ul și publicitatea, fast-food-ul, muzica pop, trap și de club, Alex Velea și Antonia, Abi Talent, Nicolae Guță, Adrian Copilul Minune, Selly și 5Gang, cărțile, seminariile și cursurile despre cum să câștigi foarte mulți bani sau cum să „agăți” femei, o mare parte a industriei de dezvoltare personală, Lorand Soares Sas, Napoleon Hill, Bill și Hillary Clinton, Angela Merkel, Tony Blair, Richard Dawkins, Stephen Hawking, Henri Coandă, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, o mare parte a învățământului și spitalelor private, evaziunea fiscală și cea mai mare parte a infracțiunilor economice, fiscalitatea, facultățile de drept, politehnică și ASE, sportul practicat pentru aspectul fizic, sex în loc de dragoste, frățiile studențești și elevii populari din filmele americane, principiile autonomiei locale, Mercedes, BMW, Ferrari, Lamborghini, George Michael, Războiul de Independență al SUA, Revoluția Franceză de la 1789, Epoca Iluministă, Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821, Revoluția Română din decembrie 1989, Galileo Galilei, Nicolaus Copernic, Isaac Newton, Hermann Oberth, „Ferma Animalelor” de George Orwell, Las Vegas, industria jocurilor de noroc, Dubai, Hong-Kong, Macao, puterea economică emergentă a Chinei, Coreea de Sud, Kanie West, Kim Kardashian, Paris Hilton și lanțul de hoteluri Hilton, Charles Darwin, Sigmund Freud, Yale, Princeton, Harvard, Viagra, Howard Stern, South Park, The Simpsons, Family Guy, Beverly Hills 9210, robotica, inteligența artificială, e-guvernarea și simplificarea procedurilor din administrație, Samsung, smartphone-urile, aproape întreaga industrie IT, Nicolae Văcăroiu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu, Petre Roman, Theodor Stolojan, Florin Georgescu, Varujan Vosganian, Eugen Orlando Teodorovici, Florin Câțu, Gheorghe Falcă, Radu Mazăre, Ilie Bolojan, Zona Metropolitană Arad – Timișoara, București – Ilfov, Iași și Mihai Chirica, Gheorghe Frunda, Marin Preda, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, I.L. Caragiale, Emile Zola și naturalismul în artă, Mihai Eminescu (omul politic și persoana privată), romantismul în artă, can-can-urile, paparazzi, Eminem, Warren Buffet, Fred Durst și Limp Bizkit, Pharell Williams, Timbaland, Rammstein, mall-urile, NASA, expedițiile spațiale, clonările și genetica, seria James Bond, vaccinarea obligatorie, Benjamin Franklin, Monte Carlo, Israel, hipster-ii, Adam Sandler și Ben Stiller, debunker-ii online, resort-urile de lux, armele nucleare și industria de război, parcurile industriale, incubatoarele de afaceri, Manhattan și Wall Street, piața de capital, munca suplimentară, contestatarii existenței schimbărilor climatice.

Descrierea stadiului: Omul cu psihic și conștiință portocalii a apărut aproximativ în secolul XVI, odată cu primele semne de capitalism și de revoluție industrială. Din nou, la stadiul portocaliu, omul revine la individualism, egoism și orgoliu personal, simțindu-se iarăși limitat de constrângerile civilizației, care înseamnă totul în stadiul albastru. Omul la stadiul portocaliu își caută din nou libertatea, de data aceasta, prin modalități de exprimare și de acțiune, prin libertatea comerțului, a exprimării, a presei și a votului. Persoanele aflate în acest punct al evoluției psihicului și conștiinței consideră că doar o viață au de trăit, așa că vor face tot posibilul să își caute fericirea în această lume, prin lucruri cumpărate, plăceri și distracții lumești de tot felul: cluburi, sex, jocuri video, cazino-uri, TV, rețele de socializare, niște tehnologie și fast food, o mașină, o casă faină etc. De aceea, omul la stadiul portocaliu se crede a fi un consumator inteligent, care își va achiziționa tot ceea ce îi trebuie pentru a putea fi fericit. În acest sens, omul la acest stadiu se încrede foarte mult în lucrurile materiale, în știință și tehnologie, în statistici și ranking-uri de produse, pune foarte mare preț pe logică și rațiune, crede că are doar o perioadă de timp limitată pe acest Pământ pentru a își atinge fericirea, nu există rai, iad, diavol sau Dumnezeu. O mare parte a celor aflați la stadiul portocaliu sunt atei sau agnostici din punct de vedere religios. Dat fiind caracterul preponderent materialist al stadiului portocaliu, oamenii aflați aici simt mereu nevoia de mai mulți bani, salarii sau profituri și mai mari, astfel că mereu caută să fie și mai întreprinzători, să aibă locuri de muncă și mai bine plătite, să lucreze cât mai mult, în căutarea unei fericiri materiale și realiste, așa cum poate fi aceasta în perspectiva lor, desigur.

Omul la stadiul portocaliu va manipula mediul înconjurător în așa fel încât să își atingă obiectivele, va exploata intensiv resursele pe care le are la dispoziție, va fora oriunde pentru a extrage combustibili fosili, va tăia păduri, va pescui sau vâna intensiv, va pune angajații să lucreze cât mai mult, pe condiții de muncă minime și pe salarii cât mai mici, își va negocia cei mai buni termeni cu partenerii de afaceri sau cel mai mare salariu posibil cu angajatorul, va oferi produse și servicii care îi generează costurile cele mai mici și adaosurile cele mai mari, va investi foarte mult în marketing-ul și publicitatea acestora, exact în ideea de manipulare a potențialilor clienți, va căuta să plătească minimul de taxe și impozite, va munci peste program.

Dat fiind că acum intervine pentru prima oară știința și tehnologia în adevăratul sens al cuvântului, omul de știință la stadiul portocaliu va analiza datele și faptele care fac obiectul cercetării sale științifice dintr-o perspectivă preponderent materialistă, realistă și rațională.

Așa cum la stadiul albastru exista tandemul religie/administrație, la stadiul portocaliu, religia este clar separată de administrație. Ulterior, se merge mai departe și se limitează influența administrației asupra relațiilor private dintre oameni, acesta fiind unul dintre principiile liberalilor: cât mai puțină implicare a statului în treburile companiilor și ale oamenilor. Se tinde către simplificarea regulilor și eliminarea birocrației, care erau specifice stadiului albastru. Această simplificare este absolut necesară, acum, fiecare trebuie să înțeleagă foarte bine regulile, fiindcă fiecare individ, la stadiul portocaliu, este responsabil pentru propria viață și are șansa de a își atinge fericirea prin el însuși, prin propriile forțe.

În locul tandemului religie/administrație, la stadiul portocaliu se petrece un tandem știință și tehnologie/mediu de afaceri. Multe companii finanțează sau sponsorizează programe de cercetare-dezvoltare. Astfel, depinzând de finanțări, mediului științific i se ordonă practic de către mediul de afaceri, tehnologia și știința de care acesta din urmă are nevoie.

Omul la acest stadiu nu tolerează pomenile și ajutorarea celor aflați în dificultate. Acte de caritate se fac, însă în spiritul manipulator al celor aflați la acest stadiu, acestea se fac fie ca sponsorizări care optimizează taxele datorate, fie ca acțiuni de imagine și de marketing. Bineînțeles, există și excepții.

Dilema transcendentală: După ce și-a „umplut burta” de beneficii materiale și plăceri lumești, omul la stadiul portocaliu observă că nu este cu mult mai fericit. Ba chiar constată că goana sa după succes a vătămat mult mediul înconjurător, alte companii și persoane apropiate, observă că nu a petrecut suficient de mult timp cu familia și cu copiii. Când ajunge în acest punct, este momentul pentru omul aflat la stadiul portocaliu să evolueze către următoarea etapă.

Stadiul verde

(relativist – empatic – egalitarian)

Specificul stadiului verde: orientat către dialog, consens, post-modernist, preocupat de mediul înconjurător, poartă grija celorlalți, urmărește creșterea egalității între oameni, minime drepturi și standarde de viață asigurate pentru toată lumea, activist social și de mediu, intim, dragoste în loc de sex, „make love, not war”, cumsecade, milos, umanist, anti consumerism, anti materialist, multi-cultural, cosmopolit, anti ierarhii, anti dualități și absolutizări, pacifist, pro consum de droguri ușoare recreative, redistribuirea resurselor și a bunăstării către toată lumea, socialist, cooperare înaintea competiției, deschis la minte, creativ, artistic, mai mult timp petrecut cu familia și cu copiii, intuiția înaintea logicii și rațiunii, consumul de alimente sănătoase și antrenamente fizice pentru a avea o stare de bine generală, nu neapărat pentru aspectul fizic, deschidere către yoga și spiritualitate, sensibil, pluralist, incluziv.

Intervalul de vârstă al stadiului: de la 25 – 30 de ani până la 50 – 55 de ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: acum aproximativ 60 de ani

% din populația omenirii: 10%

% putere la nivel mondial: 15%

Exemple aflate la acest stadiu: John Lennon și The Beatles, tot ceea ce înseamnă mișcările New Age și Hippie, Flower Power, protestele împotriva războaielor din Vietnam și Irak, mișcarea feministă, egalitatea totală între sexe, Florian Pittiș, muzica folk, Tudor Chirilă, artiștii de stradă, pictorii, sculptorii și designerii de interior contemporani, Greenpeace, Crucea Roșie, Medici Fără Frontiere, World Vision, World Happiness Report al ONU, o mare parte a societății civile, legislația de protecție a drepturilor salariaților, a persoanelor cu handicap, a altor categorii dezavantajate, Ziua Internațională a Muncii, conceptul de sindicat, economia și întreprinderile sociale și de inserție, Brigitte Bardot, activiștii sociali și de mediu, „salvați Roșia Montană!”, protecția mediului, economia circulară, programele de re-împădurire, oamenii care par boemi, interesați mai mult de artă sau filozofie, Anand Giridharadas, conceptele de salariu minim pe economie, venit minim garantat, asigurări sociale, de sănătate, șomaj, ajutor social și alte măsuri guvernamentale de protecție socială, învățământul gratuit, fondurile europene și alte împrumuturi nerambursabile asemenea, centrele de primire a victimelor violenței în familie și a altor categorii vulnerabile sau în dificultate, Bernie Sanders, Țările Nordice, Elveția, Noua Zeelandă, San Francisco, Seattle și alte metropole progresiste din SUA, Canada, Barcelona, drepturile și libertățile cetățenești din Olanda și Uruguay, legalizarea consumului de marijuana și a altor droguri asemănătoare, reglementarea căsătoriilor sau a parteneriatelor civile între persoane de același sex, drepturile LGBT, paradele minorităților sexuale, lupta pentru incluziunea minorităților de orice tip, discriminările pozitive în favoarea unor categorii dezavantajate în societate, tatuajele, piercing-urile, Claudiu Năsui, Dan Barna, Stelian Ion, Cătălin Drulă, o mare parte a USR – PLUS, primarul comunei Bod – jud. Brașov, Cluj-Napoca și Emil Boc, Kelemen Hunor – cu excepția aspectelor care țin de Ținutul Secuiesc, vehiculele electrice, energia regenerabilă, transportul în comun nepoluant, măsurile de creștere a calității aerului, John Michael Greer, econazismul, Emmanuel Macron, Renew Europe și celelalte partide progresiste europene, Magicamp si Vlad Voiculescu, grupurile de ajutorare de genul „alcoolicii anonimi”, nutriționismul, sălile de yoga și pilates, majoritatea gânditorilor budiști occidentali, grupurile așa-zis „spirituale”, managementul companiilor Google, Apple, Continental și Huawei, grupul Güntner și fabrica Jaeggi din parcul industrial de la Cristian – jud. Sibiu, produsele eco și bio, soia, producția și utilizarea biocombustibilului, colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, becurile și iluminatul de tip led, egalitarienii, socialismul de tip scandinav, îmbrățișările, exprimarea sentimentelor, plânsul și descărcările emoționale, vegetarienii, Dragoș Pătrar, tolerarea avorturilor, New York Times, Vama Veche, Costinești pe vremea când era cunoscută ca Stațiunea Tineretului, voluntariatul, conceptul de „political correct”, șamanii moderni, aroma-terapia, masajele de relaxare, Che Guevara, Oprah Winfrey, Mihaela Tatu, abolirea pedepsei cu moartea, umanismul modern, Spațiul Schengen, centrele de tratare a dependenței de heroină, John F. Kennedy, Barak Obama, azilele de bătrâni, Papa Francisc, Woodstock, La Stuf și alte festivaluri asemenea, documentarul „Before the Flood” al lui Leonardo DiCaprio, partea ecologică a industriei IT, smart city-urile,  transportul în comun din Turda, folosirea bicicletelor și a vehiculelor eficiente energetic, transportul feroviar de mare viteză, minimalismul, filmul „American Beauty”, medicina alternativă modernă, Uniunea Europeană a anului 2050.

Descrierea stadiului: Verdele intervine în psihicul și conștiința umană atunci când omul aflat la stadiul portocaliu realizează că stilul său de viață materialist și consumerist creează o grămadă de probleme și disfuncționalități în jur. Acest stadiu apare atunci când cineva care a muncit o viață întreagă pentru a își construi o carieră de succes sau o avere, realizează că îi este de ajuns cu asta, și simte nevoia de altceva, cum ar fi să petreacă mai mult timp cu familia, să facă înconjurul lumii, să studieze niște filozofie, să practice niște yoga, o artă, sau să meargă la un festival unde să fumeze niște marijuana.

Încă o dată, urmând tiparul stadiilor cu orgoliu și caracter colectiv, comunitar (violet și albastru), omul ajuns la verde renunță la orgoliu, individualism și egoism, întorcându-se la un spirit comunitar, care se preocupă și de elementele din jur.

Pentru prima oară, la stadiul verde, omul observă relativitatea dualităților pe care se fundează o societate și o civilizație. Omul la stadiul verde are o perspectivă gri asupra realității, începe să conștientizeze că ceea ce este bine și rău este foarte relativ, socialismul are și părțile lui foarte bune, care ar trebui implementate în capitalism, știința și tehnologia sunt bune doar atât timp cât nu fac rău celorlalți și în special, mediului înconjurător. Pentru omul aflat la stadiul verde, ajutorarea celor în nevoie este esențială pentru a avea o societate funcțională, bătaia de joc asupra mediului înconjurător nu poate decât să ne facă rău. Omul aflat la stadiul verde full nu este nici credincios, nici ateu, ci mai degrabă agnostic, întorcându-se către spiritualitate, întrebându-se pentru prima oară ce este de fapt divinitatea, având curiozitate pentru yoga, arte marțiale, grupuri spirituale și altele asemenea. Asemănător stadiului albastru, spiritualitatea stadiului verde este una falsă, deoarece deși la acest stadiu, omul se apropie mai mult de adevărata spiritualitate, încă nu este capabil să înțeleagă despre ce este vorba, practicând-o mai mult din snobism decât în cunoștință de cauză. De aceea, omul la stadiul verde va face azi puțină yoga, mâine puțină meditație, poimâine va frecventa un grup spiritual, și mereu se va plictisi, nefăcând nimic serios, într-un mod benefic sau inteligibil pentru el.

Omul la stadiul verde își explorează mai mult intuiția și partea sentimentală a ființei sale, nu este foarte pragmatic, dialoghează la infinit până când ia o decizie, punctul de vedere al celorlalți fiind extrem de important pentru el. De aceea, omul la stadiul verde tinde să fie un manager mai puțin ferm, care tinde să dea o grămadă de drepturi și libertăți subordonaților, dispus să piardă anumite oportunități, fiindcă banii și lucrurile materiale nu sunt cele mai importante pentru el. Perspectiva sa gri asupra realității, minimalismul, anti materialismul și egalitarismul, îl fac pe omul la stadiul verde să fie foarte greu adaptabil la un loc de muncă obișnuit zilelor noastre, riscând să fie șomer pentru foarte mult timp. De aceea, omul la stadiul verde poate părea celorlalți leneș uneori, în special persoanelor aflate la stadiile albastru și portocaliu.

Omul aflat la stadiul verde are interes pentru grădinărit, întoarcerea la natură, nutriții și urmarea unui stil de viață sănătos.

Dilema transcendentală: intervine atunci când omul la stadiul verde descoperă că doar grija față de ceilalți, protecția mediului și socialismul nu rezolvă principalele probleme ale lumii. Este nevoie de mai multă deschidere la minte, mai multă conștiință, și de trecerea la următorul stadiu.

Nivelul 2

Odată cu dilema transcendentală de la stadiul verde, se trece nu doar la următorul stadiu, ci și în nivelul 2 al modelului dinamicii evoluției în spirală.

Diferența între nivelul 2 și nivelul 1 este aceea că oamenii aflați la nivelul 1 nu sunt conștienți de stadiul propriu sau al celorlalți, neavând nici cea mai vagă idee despre modelul dinamicii evoluției în spirală. Chiar dacă află de el, nu îl înțeleg, li se pare o prostie nebunească, New Age și inutilă. În acest sens, pe Youtube este disponibil un interviu în care Don Edward Beck povestește despre o întâlnire pe care a avut-o cu președintele George Bush tânărul (aflat undeva la stadiul albastru-portocaliu), pentru a îi prezenta modelul și a discuta despre oportunitatea folosirii acestuia în administrația și politica externă a SUA. După ce l-a ascultat cu maximă atenție, Bush i-a zis lui Beck: „Domnule, îmi este clar că sunteți un tip extrem de inteligent, însă nu înțeleg nimic din ce dracului îmi tot îndrugați acolo.”

Odată cu trecerea în nivelul 2 se conștientizează tiparele existente în psihicul și conștiința umană, iar dacă se află despre modelul dinamicii evoluției în spirală, acesta se înțelege și se ia în calcul serios, ca fiind foarte util și important, din motive pe care le vom dezvolta, cel mai probabil, în partea a doua a acestui material.

Stadiul galben

(holistic – integrativ – ecologic)

Specificul stadiului galben: complex, extrem de progresist și deschis la minte, vizionar, deschizător de drumuri, profund, are capacitatea de a privi lucrurile per ansamblu, începutul adevăratei spiritualități și al non-dualității, analiză completă, din mai multe perspective,  capacitate de sinteză, interes în rezolvarea problemelor de la rădăcină, multi-disciplinar, interes în naturalețea lucrurilor și în trăirea vieții în armonie cu acestea, foarte creativ, gânditor cu mintea „afară din cutie”, independent, expert, competent, educat, profesionist, conștiința faptului că el este doar o rotiță dintr-un mecanism mai mare, neutru, imparțial, obiectiv, capacitatea de a înțelege, combina și aplica diverse modele, perspective, teorii, paradoxal, dominat de incertitudini, în special existențiale și spirituale, responsabil, autentic

Intervalul de vârstă al stadiului: de la 50 – 55 de ani până la 60 – 65 de ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: nedefinit

% din populația omenirii: 1%

% putere la nivel mondial: 5%

Exemple aflate la acest stadiu: Marcus Aurelius (împăratul – filozof al Romei), Niels Bohr, Albert Einstein și fizica cuantică, Nicola Tesla, deschiderea științei față de spiritualitate, religie și tradiții, Gregg Braden, Joe Dispenza, Brien Foerster, Randall Carlson, Graham Hancock, Robert Schoch, John Anthony West, teoria dezastrului de la sfârșitul ultimei ere glaciare, Tenochtitlan și civilizația aztecă, civilizațiile Inca și Nazca în America de Sud, Bill Sullivan și „Secrets of the Incas”, Giorgio de Santillana, Hertha von Dechend și „Hamlet’s Mill”, Stanislav Grof și respirația holotropică, Timothy Leary, cosmologia, Cristian Presură, Oreste și Adrian Singurov, studierea influenței magnetismului terestru asupra organismelor vii, acupunctura, ecologia sub forma permaculturii, acvaponiei și electroagriculturii, studiul științific multidisciplinar, științele de nișă, constructorii megaliților, Machu Pichu, Tihuanaco și Cuzco, dinamica evoluției în spirală, Clare Graves, Don Edward Beck, Christopher Cowan, Ken Wilber, Filozofia Sistemelor, Erwin László, George Soros, Mikhail Gorbaciov, O.N.U., World Economic Forum, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă, Fundația Adept Transilvania, mobilitatea urbană sub formă eficientă, ecologică și accesibilă tuturor, meritocrația, descoperirea adevăratei spiritualități, experiențele mistice spontane, Christopher Nolan, Pactul European Green Deal, Victor Hugo, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, „La Țigănci” de George Călinescu, „Istoria religiilor” de Mircea Eliade, miturile și tradițiile în care se regăsesc încriptate știință, tehnologie, spiritualitate și înțelepciune universală, Salvador Dali și suprarealismul, filmul „Inception”, Jorge Luis de Borges, Abraham Maslow, Eben Pagan, Erwin Schrödinger, Arthur Eddington, futurismul, oamenii care par filozofi blocați în propria minte, greu de înțeles și extrem de progresiști, deschiderea radicală a minții, Cătălin Moise și Zaiafet, Steve Jobs, Elon Musk, Joe Rogan și ale sale podcast-uri, Charles Eisenstein și conceptul de Economie Sacră, medierea, discovery agreement-ul și Linda Alvarez, Vox, Vice, vpro documentary, Gaia.com, cibernetica, Dacian Cioloș, Oana Bogdan, Franz Kafka, Arthur Rimbaud, Edgar Alan Poe, George Bacovia, simbolismul în artă, Nelson Mandela, Jose Mujica.   

Descria stadiului: Stadiul galben este cel în care evoluează omul verde, atunci când acesta observă că atitudinea sa civică, responsabilă față de mediu și altruistă față de cei aflați în nevoie, cauzează încă disfuncționalități, și rezolvând o problemă, creează alta. De exemplu, după ce a luptat și a protestat împotriva deversării de deșeuri în râuri, a obținut închiderea fabricii poluante, însă aceasta s-a închis acum, și sute de oameni au rămas pe drumuri. Tot nu este ok, ce este de făcut? Acest moment este cel în care omul transcende în stadiul galben.

Omul la stadiul galben este, prin excelență, un filozof al sistemelor. Despre acest subiect am scris mai multe AICI. La acest stadiu, omul percepe realitatea ca fiind o rețea de sisteme și sub-sisteme, care trebuie să interacționeze armonios între ele. Omul la stadiul galben începe să conștientizeze stadiile existente pe spirală, fiind cel care se preocupă, de exemplu, cum s-ar putea face ca o fabrică la stadiul portocaliu, o comunitate învecinată la stadiul albastru și un ONG la stadiul verde, care protestează împotriva activităților poluante ale fabricii, să interacționeze armonios, astfel încât fabrica să nu mai polueze, comunitatea învecinată să nu mai fie afectată, iar fabrica să își continue activitatea, menținând locurile de muncă create acolo, însă totul într-un mod mai prietenos cu mediul, sustenabil și durabil. Acestea sunt ecologia și holismul specifice stadiului galben.

Omul galben este conștient și de stadiile superioare lui, acceptând provocarea de a avansa pe spirală.

Pentru prima oară, la stadiul galben, omul începe să aibă un simț al spiritualității autentice. La acest stadiu pot apărea experiențele mistice spontane și există un maxim interes de a explora mai mult realitatea dintr-o perspectivă cu adevărat spirituală. Apare interesul de a practica la un nivel avansat și cu adevărat serios yoga, meditația, contemplarea și altele asemenea.

La stadiul galben se accentuează și mai mult relativismul. Toate în psihologia unei persoane aflată la acest stadiu, sunt perspective. Omul stadiului galben nu are convingeri, nu crede în ideologii și standarde culturale. Toate acestea, până când omul galben își dă seama că dualitățile sunt interdependente, și că o latură a dualității fără cealaltă, nu se poate. Astfel, la acest stadiu, omul începe să aibă pentru prima oară o minimă idee despre Absolut și non-dualitate.

La stadiul galben, omul se întoarce înspre individualism, însă nu în forma egoistă și orgolioasă a stadiilor roșu sau portocaliu, ci la un mod responsabil, omul galben căutând să se retragă în sine pentru a își lămuri lui însuși neclaritățile existențiale și pe teme de conștiință care îi apar în continuu. De aceea, omul galben tinde să pară a fi genul de „Luceafăr nemuritor și rece”, filozof profund și lup singuratic, neînțeles de majoritatea anturajului său.

Tocmai fiindcă omul aflat la acest stadiu este foarte greu de înțeles și paradoxal, în același timp, acesta pare a fi acel tip de persoană care este ok cu toată lumea în societate. Dat fiind că la galben se văd pentru prima oară stadiile existente pe spirală, asta de cele mai multe ori, la un nivel inconștient, omul cu psihic și conștiință galbene înțelege că ideologiile, doctrinele și standardele culturale în care cei din jurul său cred cu atâta tărie nu sunt decât perspective, care sunt extrem de variate, și că fiecare persoană cu care interacționează, la nivelul său, are motivele sale, foarte justificate în definitiv, pentru care s-a ales cu credințele respective: din educație, anturaj, comunitate, cultura specifică locului etc. Omul la stadiul galben este cel care poate comunica inteligibil și cu cineva religios, și cu un progresist pasionat de ultimele tehnologii, și cu un activist de mediu dispus să își sacrifice totul pentru salvarea urșilor carpatini. Însuși Don Beck are deviza: „Clientul meu este întreaga spirală.” Ce ziceți de un asemenea nivel de psihic și conștiință? Cum vi se pare să priviți lumea și viața dintr-o asemenea perspectivă? Cum credeți că ați fi în carieră, familie sau cu prietenii? Este ceva foarte interesant de luat în calcul.

Știința și tehnologia, la stadiul galben, sunt duse la următorul nivel. Apare interesul pentru studierea religiilor și tradițiilor dintr-o perspectivă științifică si preluarea în știința și practicile lumii moderne a lucrurilor demonstrate a fi utile și valide din aceste tradiții și religii. Omul de știință galben va fi în același timp un înțelept, cu o deschidere radicală a minții, atras către științe și discipline de nișă, prea puțin sau deloc explorate de către alții înaintea lui. De asemenea, omul de știință aflat la stadiul galben va prefera să facă parte din echipe interdisciplinare, astfel încât aspectul analizat să fie studiat din toate perspectivele posibile, pentru a avea o viziune cât mai completă și mai apropiată de adevăr asupra obiectului cercetării.

Omul la stadiul galben pune foarte mult preț pe meritocrație și competență, preferând să fie condus de cel mai competent manager, nevrând să fie el neapărat liderul care iese în evidență. Omul la stadiul galben nu are mania puterii, succesului, gloriei și a conducerii, ci este foarte interesat de lucrurile bine făcute, material și spiritual vorbind.

Omul la stadiul galben are deschiderea de a explora realități și universuri alternative, relativismul accentuat făcându-l să se îndoiască constant că realitatea comună din jur este singura existentă, aceasta cu atât mai mult dacă omul la stadiul galben are și una sau mai multe experiențe mistice. De aceea, omul la acest stadiu va avea curiozitatea de a experimenta soluții de nișă, alternative, cum ar fi substanțe psihedelice sau respirația holotropică, însă nu la modul ori terapeutic, ori copilăresc și iresponsabil la care o fac alții, ci pur în scopuri spirituale și de explorare a propriei conștiințe. Omul la stadiul galben este măcinat de întrebarea: ce este dincolo de toate astea? Oare asta să fie tot?

Dilema transcendentală: Apare atunci când omul aflat la stadiul galben constată că a explorat tot ceea ce putea explora din acest stadiu. A rezolvat toate problemele pe care le mai putea rezolva în realitatea curentă, a pus sistemele înconjurătoare în armonie cu ele însele, acum este pregătit să intre pe tărâmul realităților alternative, al universurilor paralele și să aprofundeze spiritualitatea autentică.

Stadiul turcoaz

(universal – mistic – transcendental)

Specificul stadiului turcoaz: spiritual, interesat în ridicarea nivelului de conștiință al oamenilor, experimentarea Absolutului, Adevărului, Iubirii, Conștiinței, Inteligenței, Universului, Infinitului, cunoașterea divinității în mod direct, interesat în bunăstarea universală a umanității, vindecarea la toate nivelurile: psihic, fizic și sufletesc, înțelepciune, autenticitate maximă, sinergie, creativitate nelimitată, transcenderea totală a minții și a propriei persoane, altruism total, a exista în loc de a avea, un stil de viață minimalist dar sustenabil, o perspectivă cu adevărat meta, dragoste necondiționată și compasiune pentru toate elementele înconjurătoare.

Intervalul de vârstă al stadiului: peste 65 de ani

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: nedefinit

% din populația omenirii: 0,1%

% putere la nivel mondial: 1%

Exemple aflate la acest stadiu: Isus Christos, Ioan Botezătorul, Mohamed, Buddha și ceilalți profeți cunoscuți (dacă aceștia într-adevăr au existat), Ioan al Crucii și „Noaptea neagră a sufletului”, Teresa de Ávila, Alan Watts, Arsenie Boca, Dalai Lama, ceilalți mistici cunoscuți în istoria omenirii, pustnicii, geometria sacră, Tai-Qi, Qi—Gung, fazele avansate de yoga și alte practici spirituale hardcore, Ayahuasca, mescalina, LSD și celelalte substanțe asemănătoare, experiențele psihedelice și stările alterate de conștiență, moartea psihologică, puterile și fenomenele paranormale, clarvăzătorii, învățămintele ezoterice, Unitatea, simbolul Ying-Yiang, non-dualitatea, spiritualitatea autentică.

Descrierea stadiului: acesta este ultimul stadiu cunoscut momentan în evoluția psihicului și conștiinței umane.

Cel mai probabil, fiecăruia dintre noi, acest stadiu i se pare puțin extraterestru, așa că nu voi intra în mai multe detalii pe tema acestuia.

Dilema transcendentală: necunoscută la acest moment.

Concluzii

Știu, o grămadă de informații de data aceasta.

Să zicem că aceasta a fost teoria. În partea a II-a a acestui material vom aprofunda modelul dinamicii evoluției în spirală, în privința modurilor în care acesta se regăsește concret în psihicul și conștiința fiecăruia dintre noi.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: