A fi sau a nu fi vaccinat împotriva COVID-19? – Perspective

Deși am peste 20 de materiale gata de publicare și mai bine de 30 în concepție, săptămâna aceasta am ales să public un material întreg pe tema vaccinării, urmare a postării mele cu privire la faptul că m-am vaccinat împotriva COVID-19. Puteți vedea postarea cu pricina AICI.

Acest material se va referi la vaccinarea anti-COVID-19 și la perspectivele pe care le-am observat cu privire la acest subiect.

În primul rând, diferit de materialele publicate până acum, cei care mă urmăriți, poate că ați observat în postarea despre vaccinare o renunțare la tonul echilibrat, foarte tolerant și echidistant pe care am încercat să îl promovez anterior. Recitind postarea mea, eu însumi am găsit mult subiectivism și simț de părtinire pro-vaccinare. Nu mă înțelegeți greșit, nu regret și nu găsesc nimic eronat în asta. Sunt om și am și eu pro-urile și contra ale mele. Ca oricine altcineva, am doza mea de subiectivism și părtinire, așa că, prin acea postare scrisă în 20 de minute într-o pauză la serviciu, am decis să publicizez și această latură a mea. Transcendental.com este despre conștiință, toleranță și cunoașterea realității în moduri profunde, radicale, însă nimic nu ar avea sens dacă nu s-ar fundamenta pe sinceritate și autenticitate. Astfel, acest blog nu ar mai avea sens dacă atunci când aș simți nevoia să scriu despre ceva, orice, nu aș face-o, dacă aș trăi ceva nu v-aș împărtăși-o exact așa cum am perceput-o eu și dacă printr-o opinie exprimată aș risca să supăr pe cineva, nu aș mai face-o, de teamă că aș pierde niște aprecieri sau urmăritori. Asta nu ar însemna mai multă conștiință și o asemenea atitudine nu are nicio legătură cu spiritualitatea. Aceste două concepte nu ar însemna nimic fără integritate, iar teama sau rușinea de a-ți exprima opinia, chiar și într-un mediu aparent ostil înseamnă exact opusul, o asemenea abordare presupunând de fapt să te ascunzi după deget și în plus, o doză serioasă de ipocrizie.

Deși mulți vaccino-sceptici nu mă vor crede, țin să precizez că nu m-a plătit nimeni să postez ceva pro-vaccinare. Dimpotrivă, eu am plătit o promovare de câteva zile pe Facebook, din banii mei, pentru un motiv, probabil penibil, însă cred eu, firesc: transcendental.com fiind un blog existent de doar câteva luni, îmi promovez cu plată toate materialele publicate, astfel încât să afle cât mai multă lume de el. Nu am văzut de ce aș face excepție cu relatarea mea despre vaccinarea anti COVID-19.

Doza mea de subiectivism și părtinire constă în faptul că da, sunt o persoană pro vaccinuri din pură convingere, în același timp, nefiind genul care să mă injectez de nu știu câte ori pe an cu anti-gripale și altele asemenea.

De ce, în ciuda acestei atitudini, am decis să mă vaccinez anti COVID-19?

Fiindcă gripă nu am făcut de vreo 8 ani, nici măcar în formă ușoară, iar COVID-19, fiind o boală nouă, neștiind cum ar reacționa corpul meu, am hotărât că este mult mai sigur să mă vaccinez. Oricât de nebunesc și greșit ar părea în opinia unui vaccino-sceptic, am crezut și cred că vaccinarea implică riscuri mult mai mici decât o imunizare naturală, chiar dacă aceste vaccinuri ar fi încă într-o anumită măsură în fază experimentală. Cât timp aceste vaccinuri au trecut prin filtrele ONU, FDA și EMA, m-am gândit că este mai bine, și de această dată, să merg pe mâna oamenilor mai bine pregătiți ca mine într-un anumit domeniu, în acest caz, în ale medicinei.

”Ce calificare sau autoritate ai tu să vorbești despre vaccinuri?” – m-au întrebat unii utilizatori. Nu sunt medic, nu am nici cel mai mic studiu și calificare în domeniu însă tocmai de aceea, niciodată nu aș îndrăzni să susțin și să promovez că un anume vaccin nu este bun, atunci când medici virusologi, care asta fac toată ziua, susțin că de fapt, acel vaccin este bun. Este ca și când eu știu doar să schimb un bec, și m-aș apuca să dau sfaturi despre cum se fac branșamente și instalații electrice. Ba mai rău, aș începe să mă contrazic pe teme care țin de infrastructuri electrice cu un electrician, pe motiv că știu eu mult mai bine despre ce este vorba de fapt de pe o pagină de Facebook sau de pe un canal de Youtube. Mai mult, nu cred că trebuie să fiu virusolog ca să decid să fac un anumit vaccin. Este ca și când ar trebui să fiu medic sau farmacist ca să iau o aspirină atunci când mă doare capul.

”Ok, păi dacă nu ești medic, taci și lasă pe fiecare să facă ce vrea!” au continuat unii utilizatori cu comentariile lor. Deși nu am nicio calificare și studiu în domeniu, am ceva ce pentru mine este extrem de valoros și puternic: experiența directă a vaccinării. Unul dintre principalele motive pentru care m-am vaccinat a fost acela că, în ideea de a fi consecvent mentalității mele de acum, cât timp cred în autenticitate și cunoaștere în special pe baza propriei experiențe, degeaba ascult o grămadă de păreri, mai mult sau mai puțin avizate, mai mult sau mai puțin pro sau contra. Singura cale este să văd eu cum este de fapt treaba asta cu vaccinul. Așa că am făcut-o, iar pe mine nu m-a deranjat deloc. Oricine altcineva, nu trebuie să mă creadă pe mine sau pe altul pe cuvânt, nu trebuie să se simtă obligat sau forțat cumva de o postare de a mea pe un blog, oricine este liber să facă acest pas și să vadă personal, printr-o experiență directă, cum este de fapt acest vaccin.

Pe de altă parte, are și știința carențele ei majore, așa cum de altfel am dezvoltat pe larg AICI de exemplu, însă în același timp, asta nu înseamnă că sunt anti știință (dimpotrivă) și oricum, nu cred că lipsurile științei s-ar rezolva cu dezinformare, propagandă pe bază de falsuri și răstălmăciri sau pseudo-știință. Ignoranța nu poate fi vindecată prin ignoranță și mai multă, și mai sinistră, ci prin mai multă cunoaștere și conștiință. Asta este singura cale.

Poate părea cam limitată și obtuză atitudinea mea cu privire la vaccinarea anti COVID-19, mai ales din partea cuiva care promovează deschiderea minții la modul radical, însă dimpotrivă, într-un ambient în care ești bombardat zilnic cu alarme referitoare la vaccin și înconjurat de o majoritate care simte teamă și îndoială cu privire la acesta, numai printr-un efort de radical open-mindedness ai putea să te ambiționezi să te informezi temeinic, din mai multe surse, și pro și contra, să asimilezi informațiile fără prejudecăți și în final, să iei o decizie pe care apoi, să o și pui în aplicare.

”Serios? Chiar ai verificat și opinii contra vaccinare? Nu cred, fiindcă dacă într-adevăr o făceai, nu te-ai mai fi vaccinat!” Ei bine, m-am vaccinat tocmai fiindcă am urmărit o mulțime de surse contra înainte de a decide, ba chiar am urmărit poate mai multe surse contra decât pro, pentru simplul fapt că sursele contra, cel puțin mie, mi s-au părut mai la îndemână și mai multe decât cele pro.

Observații pe marginea postării

Din reacțiile provocate de postarea mea despre cum m-am vaccinat împotriva COVID-19, am observat mai multe lucruri:

– impactul postării, cel puțin din punct de vedere al celor care au simțit nevoia să lase comentarii, a fost cel mai mare de până acum;

– acest impact major constă într-o majoritate de reacții și comentarii negative;

– mulți vaccino-sceptici din categoria persoanelor religioase cred că acest vaccin intră cumva în contradicție cu preceptele creștine, ca și când vaccinul ar fi vreun blestem sau un păcat de moarte, astfel încât cei care se vaccinează, mai devreme sau mai târziu, vor fi pedepsiți de către Dumnezeu;

– probabil că mulți dintre cei care au comentat la postarea mea nu se așteptau să primească și răspuns, mai ales unul care să îi contrazică; am observat că unii utilizatori, arunci când au fost contraziși, au răspuns la rândul lor, majoritatea dintre ei, agresiv și vulgar; de fapt, am observat că tipologia unui vaccino-sceptic, cel puțin a celui care a comentat postarea mea, este aceea a unei persoane care nu suportă gândul că există oameni care nu sunt de acord cu ei și se vaccinează, în același timp, aceleași persoane susținând că militează pentru democrație și libertate; în paralel am văzut și mulți pro vacciniști care reacționează fără a accepta că există oameni care nu se vaccinează, în același timp, tot ei susținând că cred cu tărie în democrație și în libertate;

– am observat că, în luarea deciziei de a nu fi vaccinat, există foarte multă deschidere pentru surse dubioase, reprezentate de medici care de fapt nu sunt medici, sau cel puțin, nu au calificarea necesară de a vorbi ca și când ar fi experți în vaccinare, politicieni și jurnaliști care promovează intens și foarte agresiv, inundând practic internetul și rețelele sociale cu mesaje și materiale menite să stârnească panică și îndoială cu privire la vaccinare;

– am observat și că toate materialele anti vaccinare se bazează pe informații care nu se pot dovedi, sunt fracționate, răstălmăcite în așa fel încât vaccinul să pară a fi nesigur și periculos;

– aproape nimeni nu decide pro sau contra dintr-o convingere perfect conștientă și informată temeinic, majoritatea, fie că se vaccinează fie că nu, o fac fie din teama restricțiilor de a mai participa la anumite activități, sau din teama de a nu păți ceva înfiorător, fie din cauza virusului, fie din cea a vaccinului.

Perspective asupra vaccinării

Scopul acestui material nu este acela de a îndemna pe cineva să se vaccineze sau nu. Mai degrabă, voi expune mai jos niște, să le numim așa, ”unelte” prin care să fim în măsură să luăm cea mai bună decizie pentru noi.

Întrebarea principală care se pune de fapt nu este dacă să mă vaccinez sau nu ci, cred eu, întrebarea care ar trebui să ne-o punem cu toții ar fi:

Care este cel mai înalt grad de conștiință pe care l-aș putea avea în acest context?

Da, într-adevăr, putem să privim pandemia actuală și luarea deciziei de a ne vaccina sau nu ca pe un exercițiu spiritual, de dezvoltare personală și deschidere a minții la modul radical.

Mai departe…

Care este calea prin care pot afla atitudinea de cel mai înalt grad de conștiință în situația dată? Calea este aceea de a alege în perfectă cunoștință de cauză, fără idei preconcepute și afinități mentale sau culturale, indiferent dacă acestea sunt pro sau contra vaccinare. Vreau să vă gândiți, să vă informați și să contemplați asupra vaccinării liber de orice prejudecată și teamă de a ne vaccina sau nu. Vreau să priviți această temă ca și când ați auzi prima oară de conceptul de vaccin. Știu că poate fi dificil, toți avem opinii, convingeri și afinități, însă tocmai în această dificultate constă exercițiul și tocmai prin exersarea unei astfel de deschideri, vom progresa ca și oameni.

Și cum exersăm mai exact?

Informându-ne, documentându-ne cât mai mult, însă atenție!, nu doar din sursele care ne re-confirmă ceea ce credem sau tindem să credem deja, ci mai ales din surse care sunt contra a ceea ce credem noi în mod obișnuit. Ar trebui să urmărim exact sursele care ni se par a fi cele mai meschine, cele mai false și mai imbecile, raportat la ceea ce credem noi. Practic, dacă ești pro-vaccinare, ar trebui să urmărești cât mai multe surse contra, gen Diana Șoșoacă, Luis Lazarus, Mădălin Ionescu, Călin Georgescu sau Alex Jones și Infowars, ar trebui să te înscrii în grupuri de tipul Nici eu nu mă vaccinez sau COVID nu există, iar dacă ești contra, ar trebui să urmărești mai mult pe Raed Arafat, Mălin Bot, Valeriu Gheorghiță sau OMS, ar trebui să urmărești pe cei de Pfizer sau alți producători ai vaccinului, ar trebui să te înscrii doar în grupuri gen Și eu mă vaccinez și așa mai departe.

”Ce idioțenie, ce pierdere de timp! De ce aș face așa ceva?” vor gândi în acest punct mulți dintre voi, atât cei pro cât și și cei contra vaccinării.

De fapt, un asemenea demers este doar contra-intuitiv, nicidecum idiot sau inutil. Eu personal, nu văd sensul să mă informez doar din surse care îmi re-confirmă ceea ce eu cred sau sunt înclinat să cred deja. Pentru a mă apropia cât mai mult de adevăr, pentru a fi în măsură să iau cea mai bună decizie pentru mine, consider esențial să cunosc și părerea celor care nu sunt de acord cu ceea ce eu cred deja. Niciun progres, niciun adevăr nu ar fi posibil fără această contradictorialitate care da, ne deranjează și bulversează câteodată, însă ar trebui să ne obișnuim cu ea, să o îmbrățișăm și folosim, fiindcă reprezintă un instrument extrem de valoros în facerea de alegeri și luarea unor hotărâri. Dacă să te vaccinezi sau nu, de exemplu.

Bun, să zicem că sunt pregătit pentru asemenea demers așa că, în continuare, asimilez o mulțime de informații, și pro, și contra. Dacă urmăresc pur și simplu zeci sau sute de surse, asta nu mă va ajuta prea mult, îmi va da doar dureri de cap. De aceea, în fiecare izvor de informație pe care îl găsesc, în special articole de presă, video-uri sau simple postări pe Facebook, ar trebui să caut modalități prin care să pot verifica cât de veridică este informația respectivă.

De exemplu, eu am primit de la un utilizator un video cu un domn din Statele Unite, pe numele său dr. Sean Brooks, care se prezintă ”doctor”, și care susținea într-un discurs filmat că vaccinurile anti-COVID-19 provoacă moartea într-un interval cuprins între 3 luni – 5 ani. Vă invit să verificați acest personaj, și veți afla că nu este ”doctor” în sensul de medic, ci ”doctor” în sensul că are un doctorat în educație. Ce autoritate și calificare are o asemenea persoană? De ce aș asculta pe acest om în loc de unul care susține vaccinarea, chiar și fără calificări în domeniu?

Un alt exemplu este un alt clip, al unei doamne tot din Statele Unite, pe numele său dr. Carrie Madej, care susține că, observând serurile de vaccin la microscop, a descoperit în interior micro-organisme care prind viață și le cresc tentacule, pe lângă micro-particule care sigur sunt cip-uri. Atunci când alți ziariști, de la alte publicații, au încercat să ia legătura cu această doamnă (osteopat de profesie, nu virusolog sau infecționist), nu a răspuns la niciun apel. De ce ar refuza contactul cu alte publicații, în afară de cele catalogate ca fiind ”conspiraționiste”, o persoană care face asemenea descoperire?

Un alt exemplu este un articol sau video despre un domn medic…nu îmi amintesc cum se cheamă, care la fel, se pronunța cu privire la pericolul asupra vaccinurilor. Dacă verificați personajul veți afla că acesta, în cursul anului 2018 (înainte de pandemie), a avut o sancțiune de la Colegiul Medicilor din SUA pentru recomandare eronată de medicamente pacienților săi. Ce credibilitate și autoritate are un asemenea personaj să se pronunțe cu privire la cât de bun sau rău este un vaccin?

Un alt utilizator mi-a trimis un site, vigiaccess.org, dezvoltat în parteneriat cu OMS, pe care poți vizualiza câte reacții adverse raportate și de ce tip au avut loc, la nivel mondial, pentru orice vaccin și medicament de pe planeta asta, unde s-au raportat până acum aproape 2 milioane jumătate de total reacții adverse la vaccinurile anti COVID-19, din care aproape toate sunt ușoare și generale. În urma unui calcul simplu, coroborat cu numărul total de persoane vaccinate, rezultă un procent infim, de 0,01% sau ceva de genul acesta, de reacții adverse mai serioase.

Desigur, și sursele pro vaccinare trebuie să fie verificate cu la fel de multă atenție. Exemplele de mai sus se referă la sursele contra deoarece, după cum am specificat, am urmărit mai mult asemenea surse.

De asemenea, în motivarea curentului anti vaccinist, am observat o apetență imensă pentru teorii care intră în categoria conspirațiilor. Practic, cum apare cineva care afirmă contrariul convingerilor unor asemenea persoane, ele concluzionează imediat că este clar vorba despre cineva care a fost plătit să împrăștie asemenea informații în public, că asemenea mesaje și postări ca a mea sigur fac parte din marea manipulare mondială a unei oculte care vrea să înrobească și să omoare oameni.

Înseamnă că trăim într-o lume în care, sub pretextul democrației, oricine poate afirma orice ca fiind adevărat, chiar și nefundamentat în niciun fel.

Atunci, dat fiind că sunt invadat în continuu de mesaje antivacciniste, pot și eu să cred, și să afirm chiar, că există de fapt o Ocultă Mondială care vrea ca oamenii să NU se vaccineze, împrăștiind fake news, îndoieli și panică cu privire la vaccinuri. Pot să cred și eu că cei care mă înjură și mă condamnă că m-am vaccinat, sunt niște troli care fac asta la comandă. Cine îi plătește pe acești troli? Care este interesul lor? Ce autoritate au ei să umple internetul cu mesaje anti-vacciniste și ce îi interesează pe ei că eu, care am făcut vaccinul, recomand și altora, tocmai fiindcă eu nu am pățit nimic după, ba chiar m-a ajutat, fiindcă până acum, nu m-am infectat, nici măcar cu o formă ușoară? Am vreo dovadă că este vorba despre așa ceva? Nu, însă nici nu contează, fiindcă eu știu sigur că este așa, fiindcă totul este o conspirație împotriva celor ca mine, puținii oameni întregi la minte care au mai rămas, care se vaccinează conștienți că așa este mai bine, iar noi suntem o minoritate care luptăm pentru binele omenirii, împotriva ocultei care vrea ca lumea să nu se vaccineze și zombalăilor care îi cred.   

Cum ați reacționa la o asemenea opinie? Nu-i așa că este o conspirație? Aș arăta precum măgarul care, indiferent de evidența din fața ochilor lui, tot măgar ar rămâne? Desigur, însă vedeți, în domeniul relativ al vieților noastre de zi cu zi, pentru a putea supraviețui, avem nevoie de puncte de sprijin și certitudini cât mai palpabile posibil, avem nevoie de argumente solide, demonstrații și dovezi. Fără argumente solide și dovezi, intrăm în discuții interminabile în care fiecare crede ce vrea, oricare ar fi realitatea din jurul nostru, relativă, însă palpabilă.

În final, aș vrea să dezvolt puțin ceva ce mi se pare, cel puțin în România, un mare obstacol în luarea în calcul a vaccinării, anume argumentul religios, potrivit căruia, cine are frică de Dumnezeu și este bun creștin, niciodată nu își va băga serul de vaccin în corp, fiindcă riscă să fie pedepsit de către Dumnezeu cu moartea. Vaccinul este un păcat, un blestem, o lucrare a diavolului de care trebuie să ne ferim cu orice preț…sau ceva de genul acesta, nu vreau să fiu acuzat că nu expun teoria suficient de riguros, este vorba despre faptul că serul nu este bun, este rău și contra lui Dumnezeu, iar cei care se vaccinează vor muri.

Nu sunt religios, însă știu că una dintre principalele virtuți promovate de creștinism, și de orice religie până la urmă, este înțelepciunea. Pentru a fi un bun creștin, ar trebui să fiu înțelept, deci care ar fi cel mai înțelept lucru de făcut într-o asemenea situație?

Pentru a fi mai clar, nu o să mă refer la vaccinare, ci la altă situație, pur teoretică. Să zicem că trebuie să trec printr-o pădure despre care aflu că este plină de pericole, plină de lupi, șerpi și alte lighioane care mi-ar pune viața în pericol. Într-o asemenea situație, care ar fi lucrul cel mai înțelept: să mă asigur că am toate șansele să trec prin acea pădure în siguranță, pe cel mai scurt și sigur drum, ba chiar să analizez o variantă de ocolire a pădurii, sau să presupun, cu ignoranță și aroganță, că eu, fiind bun creștin, oricum Dumnezeu mă protejează, așa că pot intra în pădure cum vreau eu, fără nicio problemă? Înțelepciunea implică și o doză serioasă de prudență sau mai bine zis grijă, atât față de propria persoană, cât și față de ceilalți. Într-adevăr, Dumnezeu ne iubește pe toți, așa că ne lasă liberul arbitru, libertatea de a alege, însă noi, nu Dumnezeu, suntem responsabili de modul în care ne folosim de această libertate. Unii aleg să salveze vieți, alții decid să comită sau să favorizeze un genocid. Asta este diferența, și orice bun creștin ar trebui să fie conștient de această nuanță.

Concluzii

Până la urmă, nu contează dacă ne vaccinăm sau nu, cel mai important este să luăm decizia noi, cu mințile noastre, perfect conștienți, nu influențați de restricții, panică, teamă, îndoieli sau știri false.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: