Dinamica Evoluției în Spirală – partea a III-a – Stadiul Turcoaz

„…La mine vine multă lume. Eu însă nu le fac nimic, decât stau de vorbă cu ei, îi îndrum – și când pleacă zic că au fost schimbați, și atunci ei mă consideră făcător de minuni.”

Arsenie Boca – declarație dată în fața Securității, astfel cum a fost preluată în lucrarea „Ei mă consideră făcător de minuni – viața lui Arsenie Boca” – Tatiana Niculescu

Acest material a apărut cumva neplănuit. Dat fiind că Turcoaz este stadiul la care m-am referit cel mai puțin pe tema Dinamicii Evoluției în Spirală, am simțit nevoia să îl prezint mai în detaliu și pe acesta. Înainte de a parcurge acest stadiu, este absolut necesar să treceți întâi prin primele două părți ale seriei dedicate modelului Dinamicii Evoluției în Spirală publicate deja pe acest blog AICI și AICI. În caz contrar, nu veți înțelege mare lucru din ceea ce urmează.

Scurt rezumat al modelului Dinamicii Evoluției în Spirală

Înainte de a intra în subiectul propriu-zis, să recapitulăm, foarte pe scurt, ce înseamnă Dinamica Evoluției în Spirală.

Este vorba despre un model aparținând științei neuro-psiho-sociologiei, creat și dezvoltat în a doua jumătate a secolului XX de către profesorul american Clare Graves și finalizat în anii `90 de către Don Edward Beck și Christopher Cowan. Modelul se referă la evoluția psihicului și conștiinței umane. Dinamica Evoluției în Spirală cuprinde două niveluri, din care primul nivel conține 6 stadii iar al doilea 4, din care două doar teoretice în acest moment.

Schematic, modelul Dinamicii Evoluției în Spirală arată astfel:

Nivelul 1:                                          Nivelul 2:

Stadiul bej                                         Stadiul galben

Stadiul violet                                     Stadiul turcoaz

Stadiul roșu                                       Stadiul corai (doar teoretic la acest moment)

Stadiul albastru                                 Stadiul verde-albăstrui (doar teoretic la acest moment)

Stadiul portocaliu

Stadiul verde

Culorile cu care se identifică stadiile în cadrul modelului sunt folosite doar pentru distincție între ele, nu au nicio relevanță din punct de vedere științific.

Câteva concepte esențiale pe care cred că este important să le reamintesc sunt:

Dilema transcendentală – reprezintă acel moment în care are loc trecerea psihicului și conștiinței unui individ sau a unei colectivități la următorul stadiu.

Centrul de greutate – în contextul Dinamicii Evoluției în Spirală, desemnează stadiul preponderent în psihicul și conștiința noastră. De cele mai multe ori, centrul de greutate al psihicului și conștiinței fiecăruia dintre noi se regăsește undeva între două stadii.

De ce tocmai acum un material întreg despre stadiul Turcoaz?

Recunosc că atunci când am conceput primele două părți ale acestei serii, nu înțelesesem prea bine și nici nu dădusem prea multă atenție acestui ultim stadiu cunoscut al Spiralei. Acum însă, după ce am studiat și interacționat cu diverse personaje aflate la acest stadiu, mă simt confortabil să îmi exprim un punct de vedere și despre Turcoaz.

Deși focusul acestui material va fi într-adevăr pe Turcoaz, mă voi folosi de această ocazie ca, în raport cu stadiul analizat, să fac observații suplimentare și cu privire la celelalte stadii de pe Spirală.

De aceea, nu aș vrea să creadă cineva că ofer vreun statut special stadiului Turcoaz. Este posibil ca pe viitor să public materiale special dedicate și altor stadii de pe Spirală.

Stadiul Turcoaz (universal – mistic – transcendental)

Specificul stadiului: spiritual, interesat în ridicarea nivelului de conștiință al oamenilor, experimentarea Absolutului, Adevărului, Iubirii, Conștiinței, Inteligenței, Universului, Infinitului, cunoașterea divinității în mod direct, interesat în bunăstarea universală a umanității, vindecarea la toate nivelurile: psihic, fizic și sufletesc, înțelepciune, autenticitate maximă, sinergie, creativitate nelimitată, transcenderea totală a minții și a propriei persoane, altruism total, a exista în loc de a avea sau a ști, un stil de viață minimalist dar sustenabil, o perspectivă cu adevărat meta, dragoste necondiționată și compasiune pentru toate elementele înconjurătoare.

Epoca aproximativă la care a apărut stadiul: nedefinit

% din populația omenirii: 0,1%

% putere la nivel mondial: 1%

Exemple aflate la acest stadiu: Isus Christos, Ioan Botezătorul, Mohamed, Buddha și ceilalți profeți cunoscuți (dacă aceștia într-adevăr au existat), Ioan al Crucii și „Noaptea neagră a sufletului”, Teresa de Ávila, Alan Watts, Rudolf Steiner, Arsenie Boca, Dalai Lama, ceilalți mistici cunoscuți în istoria omenirii, Ghelasie Țepeș, pustnicii, geometria sacră, Tai-Qi, Qi-Gung, fazele avansate de yoga și alte practici spirituale hardcore, Ayahuasca, mescalina, LSD și celelalte substanțe asemănătoare, experiențele psihedelice și stările alterate de conștiență, moartea psihologică, puterile și fenomenele paranormale, clarvăzătorii, învățămintele ezoterice, Unitatea, simbolul Ying-Yiang, non-dualitatea, spiritualitatea autentică.

Descrierea stadiului: Este destul de dificil de explicat acest stadiu, fiindcă sunt foarte puține exemple care se încadrează aici. Mai simplu este să vedem unde NU vom găsi nimic la stadiul Turcoaz, sau cel puțin, șansele de a întâlni ceva aflat la acest stadiu, sunt foarte mici. Cel mai probabil, nu vom întâlni Turcoaz în politică, media, divertisment sau business. Motivul este acela că, pe lângă faptul că, după cum veți vedea, Turcoaz pare puțin extraterestru, nivelul de conștiință, interesele și preocupările abstracte, axate pe dezvoltarea interioară și pe spiritualitate pe care le presupun acest stadiu, nu au nimic în comun cu ceea ce, în zilele noastre, înseamnă politică, presă, divertisment sau business.

Ar trebui să vă imaginați pe cineva la acest stadiu ca pe un pustnic, ascet care locuiește undeva în sălbăticie, în perfectă comuniune cu natura, sau într-o mănăstire ori comunitate izolată. Totuși, cineva la stadiul Turcoaz poate fi și o persoană care reușește să îmbine nivelul de psihic și conștiință specifice acestui stadiu, cu o viață comună caracteristică zilelor noastre, cu mers la serviciu 8 ore pe zi, dus copiii la școală, plătit facturile lunare și altele asemenea. Este adevărat, asemenea oameni sunt extrem de rari, însă în toate materialele pe tema Spiralei pe care le-am studiat, se susține că astfel de oameni, în realitate, există. Cu alte cuvinte, niciunul dintre noi nu ar trebui să fim descurajați, adică pentru a atinge acest stadiu, nu trebuie să devenim asceți sau pustnici izolați în vreun templu sau în peșteră.

Stadiul Turcoaz intervine atunci când stadiul Galben realizează că știința, studiul și competența nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor umanității. Atunci când se transcende în Turcoaz, stadiul Galben conștientizează că diferențele pe care le face încă între diverse discipline, între știință și spiritualitate, trebuie să dispară, fiindcă în realitate, aceste diferențe și dualități, nici măcar nu există. La stadiul Turcoaz, toate dualitățile (bine-rău, rai-iad, frumos-urât, eu-ceilalți etc.) se dizolvă, astfel că la acest stadiu, pentru prima oară se înțelege cu adevărat ce înseamnă non-dualitatea. Am abordat și eu acest subiect, într-o oarecare măsură, AICI.

Stadiul Turcoaz este, prin excelență, unul spiritual și înțelept. Cineva aflat la acest stadiu nu are nevoie de un duh sfânt, totem, templu, icoană, statuie, liturghie, canon sau candelă pentru a îl descoperi pe Dumnezeu. Turcoaz nici măcar nu trebuie să creadă în Dumnezeu, fiindcă la acest nivel de conștiință, se dizolvă inclusiv dualitatea dintre propria persoană și divinitate. Turcoaz realizează că de fapt, el și Dumnezeu, sunt unul și același lucru.

Tendințe de spiritualitate au și alte stadii pe Spirală. Diferența dintre Violet, Albastru, Verde pe de o parte, și Turcoaz de cealaltă parte, este aceea că la acest ultim stadiu, în sfârșit, se înțelege ce înseamnă cu adevărat spiritualitatea. În comparație cu Turcoaz, celelalte stadii cu tendințe spirituale de pe Spirală simt nevoia să practice tot felul de activități și obiceiuri religioase sau cu iz religios, cum ar fi mersul la biserică, rugăciuni, canoane, aprins lumânări sau echivalente în cazul altor religii decât creștinismul, însă tot ceea ce fac în acest sens, ei fac inconștient. Diferența este aceea că, spre deosebire de Turcoaz, celelalte stadii practică spiritualitatea așa cum copiii mici imită comportamente sau vorbe de-ale adulților, adică încearcă să se poarte și să vorbească precum adulții, însă nu înțeleg mai nimic din ceea ce înseamnă acele comportamente sau cuvinte. De aceea, stadiile cu tendințe spirituale care se încadrează în nivelul 1 al Spiralei, în special Albastrul, din acest punct de vedere, nu sunt altceva decât imitații, sau ca să fiu mai dur, însă și mai precis, maimuțăreli ale adevăratei spiritualități și ale stadiului Turcoaz.

Turcoaz este un stadiu eminamente mistic. Experiențele mistice pot apărea frecvent la cineva aflat la stadiul Turcoaz.

Asemenea experiențe pot apărea la orice stadiu de pe Spirală, însă fiecare le va simți, înțelege și interpreta la nivelul de psihic și conștiință la care se află.

De exemplu, dacă cuiva la stadiul Roșu i se arată în vis ceva ce el/ea percepe ca fiind divinitatea, poate va interpreta că trebuie să se căiască și să își dedice viața lui Dumnezeu.

Dacă cineva la stadiul Albastru visează într-o noapte pe Fecioara Maria, Isus sau vreun sfânt va interpreta, cel mai probabil, că trebuie să arate și mai multă religiozitate, să se roage și mai mult, să petreacă și mai mult timp la biserică.

Cineva la stadiul Portocaliu care ar experimenta o dizolvare a sinelui printr-o moarte psihologică, cel mai probabil, va interpreta acest eveniment ca o tulburare psihică sau afectivă, așa că vă merge la un medic să se trateze.

O persoană la stadiul Verde care ar trăi o moarte psihologică va crede că a fumat prea multă iarbă.

Cineva cu psihicul și conștiința Galbene, care ar muri psihologic vorbind, va despica firul în patru, va studia fenomenul în Biblie și în o mie de alte cărți religioase și științifice, încercând să găsească o explicație care să împace religia cu știința.

Doar cineva la stadiul Turcoaz are șanse să conștientizeze și să integreze o experiență mistică într-un mod care să o ridice și mai mult, spiritual vorbind.

Urmând tiparul Spiralei, de stadiu individualist urmat de stadiu colectivist, Turcoaz este un stadiu cu spirit comunitar și orientat către colectiv. Diferența față de celelalte stadii colectiviste este aceea că Turcoaz nu are un simț comunitar într-un mod părtinitor, tribal, numai față de anumite categorii, cum ar fi propriul trib la stadiul Violet, propria religie sau țară la Albastru și membrii unei mișcări feministe sau activiști de mediu la Verde. Stadiul Turcoaz este preocupat în egală măsură de toate elementele din jur. Dacă moare o vrăbiuță, se ofilește o floare sau se taie un copac, cineva la Turcoaz suferă la fel de mult ca și când ar muri propriul copil.

Acest stadiu este transcendental în sensul că sinele, ideologiile, prejudecățile, progresismul, deschiderea minții, chiar și la modul radical, sunt depășite. Din perspectiva sa proprie, cineva la stadiul Turcoaz nu are nici zile bune, nici zile rele, are doar…zile. Chiar dacă ar afla prin absurd că într-o zi anume va muri, cineva aflat la acest stadiu nu se va speria și nu se va opune în niciun mod destinului său, deoarece inclusiv teama de moarte a fost depășită. Cineva la stadiul Turcoaz are conștiința faptului că moartea fizică, a corpului, nu este un sfârșit, ci de fapt reprezintă un nou început în ciclul infinit al Universului. Stadiul Turcoaz nu se îngrijorează nici de forma în care ar urma să se manifeste acest nou început, este conștient că, în dragostea sa nemărginită, Universul este Infinit și că menirea sa este, printre altele, aceea de a se experimenta pe sie însuși într-o infinitate de forme.

Datorită caracterului său profund spiritual, Turcoaz deține capacități deosebite și extrasenzoriale. La stadiul Turcoaz se află așa-zisele persoane „cu har”, cei pe care oamenii îi percep ca fiind vindecători și făcătorii de minuni. Supranaturalul și paranormalul fac parte din lucrurile de zi cu zi în viața cuiva aflat la stadiul Turcoaz.

În general, persoanele la stadiul Turcoaz au ceva divin, foarte profund. O singură întâlnire cu cineva aflat la acest stadiu îți poate schimba viața pentru totdeauna. Ai izbucni în lacrimi dacă ai întâlni și vorbi cu o asemenea persoană, fiindcă cel mai probabil, ai realiza cât de mult suferi, cât de inutil îți petreci viața și cum ai putea să fii în realitate fericit și împlinit. Datorită tuturor acestor caracteristici, persoanele la stadiul Turcoaz tind să aibă adepți, discipoli, să fie fondatori și lideri de culte sau religii.

Spre deosebire de celelalte stadii de pe Spirală care sunt interesate ori de a avea (așa cum sunt Roșul sau Portocaliul de exemplu) sau a ști (așa cum este stadiul Galben), Turcoaz este interesat doar de a exista. Pentru cineva la stadiul Turcoaz este la fel de bine dacă plouă, ninge, este polei sau soare. Dacă cineva la acest stadiu ar fi proprietar de afacere, i-ar fi egal dacă firma sa ar fi locul 1 în Top Afaceri sau în faliment. O persoană la stadiul Turcoaz se simte la fel de confortabil într-un palat, într-o colibă sau ca cerșetor pe stradă. Turcoaz este stadiul în care se integrează și se echilibrează în sfârșit dorința de lux (specifică stadiului Portocaliu) și îmbrățișarea cu încăpățânare a minimalismului (așa cum se întâmplă la stadiul Verde). Turcoaz nu caută, nici nu respinge faima, luxul sau atenția celorlalți. Pur și simplu, îi sunt indiferente. Dacă cineva la acest stadiu s-ar trezi într-o zi cu o avere de ordinul miliardelor de dolari, nici nu va epata, nici nu își va pierde capul din cauza ei, nici nu o va respinge. Dacă totuși ar întâlni un copil cerșind pe stradă un colț de pâine, i-ar da lui toată acea avere, urmând ca el să trăiască într-o sărăcie lucie, fericit că acel copil se bucură de lux ca și când ar trăi-o el însuși. Sper că mă pot face înțeles despre cum funcționează mentalitatea și conștiința cuiva aflat la acest stadiu. Ba chiar mai mult, pentru cineva aflat la Turcoaz, noțiunea de „existență” are cu totul alte dimensiuni. Acest stadiu nu se va agăța nu numai de faimă, atenție sau lux material, ci nici măcar de corpul său. Stadiul Turcoaz nu este prea interesat de existența sa din punct de vedere fizic.

Probabil că cea mai mare problemă a cuiva aflat la stadiul Turcoaz este aceea că celelalte stadii de pe Spirală îl înțeleg mai tot timpul eronat. Să ne gândim că 99,99% dintre persoanele de pe planetă nu înțeleg nimic de fapt ce scrie în Biblie, Coran, Vede sau alte scrieri religioase. Celelalte stadii de pe Spirală, în special cineva aflat la Portocaliu, acesta fiind un stadiu rațional și logic, nu va înțelege de ce cineva la stadiul Turcoaz nu spune clar ce dorește. De ce să te exprimi, Isus sau Arsenie Boca fiind de exemplu, prin nu știu ce chestii indirecte, pilde și tot felul de povești de adormit copii, când de fapt Turcoaz ar putea să își exprime pur și simplu ideile? Ceea ce nu înțelege însă cineva cu psihicul și conștiința la Portocaliu este că limbajul cuvintelor este extrem de limitat și relativ, iar unele lucruri nu se pot explica și exprima totalmente în cuvinte. Singura cale de a înțelege anumite lucruri este aceea de a le simți, intui sau trăi tu însuți.

Dacă de exemplu vreun finanțist aflat la stadiul Portocaliu ar vorbi cu un profet sau mistic la stadiul Turcoaz, și acesta i-ar spune finanțistului că cea mai mare problemă a sa constă în faptul că el confundă harta cu teritoriul, finanțistul s-ar uita foarte uimit la înțelept și l-ar întreba ce vrea să spună cu asta. Când profetul sau misticul i-ar spune finanțistului că nu ar trebui să existe bogați și săraci și că scopul mecanismelor economice ar trebui să fie acela de a preîntâmpina asemenea diferențe materiale între oameni, finanțistul, în cel mai rău caz, i-ar tăia-o scurt și agresiv numindu-l pe profet sau mistic „comunist”, „bolșevic” ori retrograd, iar în cel mai bun caz, ar explica înțeleptului Turcoaz că de fapt el nu interpretează cum trebuie regulile și mecanismele economice, că nu știu ce calcul PIB, regulă a bursei de valori sau a pieței de capital împiedică acest lucru să fie atât de simplu, și așa mai departe. Ceea ce vrea să spună persoana la stadiul Turcoaz iar cea aflată la stadiul Portocaliu nu înțelege, este faptul că aceasta din urmă vorbește despre economie și mecanismele financiare ca și când ar fi forțe ale naturii pe care nimeni nu le poate controla, ca și când economia nu ar fi o creație a omului pe care tot oamenii o pot modifica oricând. Finanțistul confundă niște cifre și balanțe cu realitatea însăși.

Cred că așa se întâmplă cu pildele din Biblie, cum că Isus a hrănit sute de oameni cu doi pești și o pâine sau ceva de genul acesta, învierea lui Lazăr și toate celelalte asemenea, indiferent despre ce religie am vorbi. A confunda harta cu teritoriul înseamnă a confunda situația de a fixa cu degetul sau cu privirea Paris pe harta Franței, cu a fi efectiv în Paris.   

Ideile unei persoane cu psihicul și conștiința Turcoaz pot schimba profund societatea, fiind foarte simplu ca acestea să se transforme în curente de gândire, ideologii, filozofii, culte sau religii. De aceea, de multe ori, persoanele la stadiul Turcoaz, fie că urmăresc acest lucru sau nu, pot ieși foarte ușor în evidență și la fel de simplu, pot fi considerate ca fiind amenințări pentru orânduirea socială curentă. Astfel, persoanele la stadiul Turcoaz pot fi percepute ca revoluționari, reacționați sau rebeli de către autorități, așa că pot suferi consecințe și persecuții. Vedeți în acest sens poveștile lui Isus, Ioan al Crucii sau Arsenie Boca. Cel mai recent exemplu pe care îl știu este al unui tip din Rusia care, prezentându-se profet și conducând o comunitate izolată de adepți în Siberia, a fost de curând arestat, judecat și condamnat de către regimul de la Moscova.

De asemenea, observ că idei și concepte aflate la stadiul Turcoaz sunt deseori folosite și răstălmăcite de către persoane aflate la stadii aparținând nivelului 1 pe Spirală, în special de către cei aflați la stadiul Albastru, aceștia fiind cei mai înclinați să creadă că ei cunosc foarte bine ce înseamnă spiritualitatea și auto-confundându-se, în ignoranța și inconștiența lor, cu stadiul Turcoaz. Cele mai bune exemple care îmi vin acum în minte sunt Călin Georgescu, Laurențiu Primo, acest nou partid apărut în România, A.U.R., și alții asemenea. Rezultatul este reprezentat de niște idei tradiționaliste și ultra-naționaliste, luând de multe ori forma unor citate din Isus, Arsenie Boca sau Rudolf Steiner, care dacă se verifică, nu există, idei care nu își mai au locul în lumea în plin proces de globalizare și digitalizare în care trăim. Ceea ce nu înțeleg aceste personaje este faptul că globalizarea nu este un plan diabolic pus la cale de către oculta mondială, ci o tendință firească a speciei noastre, care a condus inclusiv la apariția valorilor conservatoare și tradiționale pe care ei le apără cu atâta vehemență astăzi.

Ceea ce nu înțeleg aceste persoane este faptul că valorile pe care ei le apără la acest moment, cum ar fi o religie sau un stat național unitar, la vremea apariției acestor elemente, ele însele păreau a fi planuri diabolice puse la cale de niște forțe oculte. Închipuiți-vă cum se vedea unirea Transilvaniei cu România în anul 1914. Cel mai probabil, autoritățile de la Viena și Budapesta o vedeau ca fiind un atac conspiraționist al unor forțe oculte globaliste care vor să distrugă Austro-Ungaria. Credeți că a acceptat cineva de bună-voie desființarea unui imperiu cum a fost Austro-Ungaria, doar pentru că românii, sârbii, croații, slovacii și alte națiuni care făceau parte din acest stat, voiau să aibă propriile țări, iar într-o zi a zis împăratul de la Viena, „ok, azi vă căpătați independența”? Bineînțeles că nu! A trebuit să se întâmple un război mondial pentru a se petrece acest lucru. Atitudinea generală a autorităților austro-ungare și a susținătorilor lor a fost, cel mai probabil, ceva de genul: „vai, ce rău, niște forțe diabolice și globaliste vor să ne distrugă țara, cine a mai auzit așa ceva, ce pericol, auzi tu, un stat național unitar rupt din imperiul nostru!…” În acel context, probabil că cei precum Călin Georgescu, Laurențiu Primo și partidele precum A.U.R. ar fi fost oculta mondială și globaliștii. Parțial, o asemenea percepție ar fi fost pe deplin justificată, deoarece crearea statelor naționale unitare după Primul Război Mondial nu a fost altceva decât un fenomen de globalizare. Ceea ce ar fi greșit și oponenții acestui fenomen la acea vreme ar fi fost să fi considerat că fondarea unui stat național unitar ar fi consecința unei conspirații pusă la cale de un grup diabolic, așa cum personajele contemporane nouă astăzi, greșesc interpretând globalizarea și tot ceea ce implică aceasta ca fiind lucrătura unei oculte mondiale. Mai multe detalii despre globalizare găsiți AICI.

Ideea principală este că mulți cred că știu ce înseamnă spiritualitatea, Adevărul, non-dualitatea și Unitatea, când de fapt, habar nu au, așa că interpretează aceste concepte, infinite, după propriul orgoliu și simț de părtinire, într-un mod limitat și obtuz. Ar trebui să avem mare grijă la asemenea ideologii și interpretări ale unor concepte care, cel mai probabil, depășesc cu mult atât nivelul nostru de înțelegere, cât și al celor pe care îi ascultăm uneori emițând opinii pe marginea acestora.

Este stadiul Turcoaz mai bun decât celelalte stadii de pe Spirală?

Nicidecum. Nu este ca și când cine ajunge la stadiul Turcoaz este perfect, și că la acest stadiu, problemele s-au terminat. Să nu uităm faptul că trecerea la un nou stadiu nu înseamnă detașarea de stadiile prin care s-a trecut, ci integrarea lor, așa că, pe lângă aspecte pozitive, este posibil să se integreze și aspecte negative, cum ar fi de exemplu, la stadiul Turcoaz, setea de putere și de control specifice stadiului Roșu, nevoia de lux sau sex aleatoriu specifică stadiului Portocaliu sau caracterul oarecum superficial specific stadiului Verde.

Postura în care se poate manifesta cel mai ușor orgoliul și egoismul unei persoane aflată la stadiul Turcoaz este cea de lider de cult.

Cel mai bun exemplu care îmi vine acum în minte este cel al lui Gregorian Bivolaru și MISA, mișcarea sa spirituală de acum mai mulți ani din România. Din poziția sa de lider de cult, Gregorian Bivolaru a abuzat fizic, psihic și sexual pe adepții săi, făcându-i să se simtă neputincioși și dependenți de el în fața experiențelor mistice pe care acei oameni le aveau, în loc să îi ajute să le integreze și să își ridice nivelul ca oameni.

Nu vreau să credeți că lideri de cult pot fi doar persoane la stadiul Turcoaz. La fiecare stadiu de pe Spirală pot apărea culte, și cu cât stadiul liderului de cult se află mai la baza Spiralei, cu atât acesta va căuta mai mult să își manipuleze, să profite și să abuzeze de adepții săi.

Revenind la stadiul Turcoaz, în același timp, nefiind prea axat pe material și pe chestiunile unui trai zilnic normal, o persoană aflată la acest stadiu poate părea superficială, genul de om care nu ia în serios nimic din treburile curente ale vieții.

Există stadii peste Turcoaz? Bineînțeles. Alte stadii însă nu voi aborda, deoarece tot ceea ce am găsit până acum pe marginea acestora, mi se par teorii și simple speculații la care nu vreau să mă refer pe acest blog.

Concluzii

Nu aș vrea să interpretați modelul Dinamicii Evoluției în Spirală ca funcționând ceva de genul că stadiul Roșu este rău și stadiul Turcoaz este bun. Niciun stadiu nu este rău sau bun, ideea principală este aceea că fiecare stadiu EXISTĂ și este NECESAR în dezvoltarea unui individ sau al unei comunități.

Un trib aflat la stadiul Violet nu poate ajunge la nivelul de democrație occidentală, capitalism și digitalizare, până când nu se ridică întâi un lider care să unifice, chiar și prin forță și violență, comunitatea sa cu triburile vecine, care în timp să se unească într-o țară care să se stabilizeze printr-un sistem absolutist, în care o serie de reguli și un set de valori morale, cum ar fi o religie sau dragostea de țară, să mențină acea țară unită, care apoi să se deschidă către alte țări, pentru schimburi culturale și comerciale, și așa mai departe.

Chiar și numai ca indivizi, un copil la stadiul Violet, care crede în Moș Crăciun și în monstrul de sub pat, trebuie să treacă prin faza Roșie, de mici rebeliuni și obrăznicii, apoi prin faza Albastră din clasele primare, de intrare într-o rutină și disciplină, de trezit dimineață, mers la școală, stat în bancă, învățat și ascultat ce îi spune învățătoarea, pentru ca apoi, la vârsta liceului și a facultății, să poată trece la o gândire independentă, de formare a unor proprii opinii, spirit competitiv și altele specifice stadiului Portocaliu etc.

Este adevărat, Dinamica Evoluției în Spirală este o știință inexactă, neexplorată totalmente încă. Totuși, din punctul meu de vedere, imensa utilitate a acestui model constă în faptul că, pe parcursul vieții, fiecare dintre noi, fie ca indivizi, fie ca și comunități, vom avansa pe scara progresului mentalității și conștiinței, în zilele noastre, cel puțin până la stadiile Albastru sau Portocaliu. Una este să facem trecerile de la un stadiu la altul cu frustrări, confuzii, temeri, suferințe și crize existențiale, alta este să facem aceste treceri pregătiți și conștienți de ceea ce ni se întâmplă.

Dintre multe alte modele, din care pe unele le-am prezentat deja, iar pe altele le voi aborda în viitor, totuși, cel puțin în acest moment al vieții mele, apreciez modelul Dinamicii Evoluției în Spirală ca fiind fundamental pentru zugrăvirea tabloului pe care o încercăm cu acest blog.

Acest model mi se pare foarte util pentru a descrie diverse mentalități și perspective care apar atât la nivel individual, cât și în politică, religie, știință, spiritualitate și alte capitole ale vieții. De aceea, mă voi raporta foarte mult la acest model pe viitor, în abordarea multor subiecte care vor urma. Iată de ce, materialele pe tema Spiralei sunt fundamentale de parcurs și înțeles pentru tot ceea ce va urma.

Mai mult, pe viitor voi mai publica materiale special pe tema modelului Dinamicii Evoluției în Spirală.

Așa că rămâneți cu mine pentru mai mult.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: