Plus-valoarea – un concept esențial în dezvoltarea personală

În acest material este vorba despre un concept care, deși este vital pentru fiecare dintre noi, din proprie experiență vă spun, îl ignorăm complet. Plus-valoarea reprezintă ceva ce trebuie neapărat să observăm, aprofundăm și aplicăm, pentru o dezvoltare personală de succes. Nu vreau să mă lungesc prea mult, nici să fac un material prea amplu, deci…

Ce înseamnă „plus-valoare”?

Voi porni explicația de la o premisă non-political correct, care (știu) va supăra și revolta pe mulți dintre voi: noi, oamenii nu suntem la fel; adică da, suntem inegali, și în contextul acestui material, mă refer la inegalitatea în valoare. Nu este vorba despre valoarea personală a fiecăruia dintre noi, ci de valoarea pe care o creăm și o propagăm în jurul nostru.

Ideea centrală este aceea că:

Unii oameni creează și propagă multă plus-valoare în jurul lor, unii mai puțină, iar alții deloc. Prin „plus-valoare” mă refer atât la lucruri materiale, cât și la aspecte imateriale, care țin de spiritualitate și altele asemenea. Totuși, focus-ul nostru acum va fi pe plus-valoarea materială.

Cum am început eu să îmi dau seama de acest lucru?

Am observat cum stau lucrurile în grupul de firme pentru care lucrez, în care am poziția de asociat minoritar și director. O rudă de-a mea este asociat majoritar (patron) și ia, ca beneficii, după cum probabil vă închipuiți, „partea leului”. Ruda mea, patronul, muncește probabil 5% din volumul de muncă al angajatului nostru care muncește cel mai mult, și cu toate acestea, câștigă de câteva sute de ori mai mulți bani. Cred că este evidentă inegalitatea. Întrebarea esențială însă este următoarea:

Este sau nu corect?

Într-un avânt naiv de justețe socială, toți am sări să spunem că nu este corect, dimpotrivă, este profund imoral, că asta înseamnă exploatare. Până de curând, și eu aș fi crezut exact la fel. Totul s-a schimbat însă când am început să observ și să iau în calcul plus-valoarea pe care fiecare o aduce în firmă. Ruda mea, patronul, se concentrează pe 4-5 oportunități într-un an întreg, iar din câteva întâlniri, telefoane, e-mail-uri și negocieri alocate fiecărei oportunități, aduce în firmă afaceri, care se transformă în bani din care apoi și el, și noi restul, trăim întreg anul următor. Spre deosebire, angajatul cu cel mai mare volum de muncă din echipa noastră, nu face altceva decât să execute niște sarcini de rutină. Care este deosebirea esențială dintre cei doi, pe lângă volumul de muncă? Aceasta constă în plus-valoarea adusă, pentru firmă în general și pentru fiecare membru al echipei în parte, inclusiv pentru angajatul cu cel mai mare volum de muncă, care din această plus-valoare își câștigă și el beneficiile, stabilite în cazul nostru, apropos, peste limita decenței.

Pornind de la acest exemplu concret pe care îl văd eu zilnic, am să continui cu câteva exemple teoretice, urmând ca voi să decideți care situație vi se potrivește mai bine.

Rămânând pe tărâmul economiei și al muncii, care credeți că este motivul pentru care niște patroni, directori sau CEO exploatatori, egoiști, imorali, corupți, corporatiști şi sociopați, își mențin pozițiile de vârf pe care le dețin? Toate aceste defecte majore, grave, sunt tolerate, probabil cu greu uneori, dar totuși, rămân tolerate, numai și numai pentru că respectivii oameni reușesc cumva să aducă o imensă plus-valoare companiei din care fac parte, clientelei acesteia sau comunității în care activează. Știu că defectele tot timpul vor ieși în evidență, știu că probabil aveți experiențe groaznice cu șefii voștri şi nu vreți să auziți nimic pozitiv despre această categorie de oameni care vouă vi se pare infectă, însă nu despre asta vorbim aici. Da, sunt de acord, există patroni și CEO al căror loc posibil să fie doar la închisoare, la balamuc sau în iad, însă asta vom trata în alt material despre pericolele liberalismului și ale capitalismului. De această dată, oricâtă repulsie v-ar provoca, în spiritul deschiderii radicale a minții pe care o promovez și o practicăm împreună pe acest blog, fiți curioși, gândiți-vă puțin, niște ocultiști mondiali gen Klaus Schwab, Rockefeller, Rotschild, Gates, Soros, Zuckerberg, Elon Musk sau Jeff Bezos, indiferent dacă îi urâți sau îi admirați, indiferent dacă credeți că vor să ne rărească cu vaccinuri sau cu unde 5G ori nu, gândiți-vă, ce îi menține totuși, în primul rând, în pozițiile pe care le au? Doar plus-valoarea pe care toți aceștia o creează în lume. O fac prin burse, piețe monetare și financiare care înseamnă acces la finanțare pentru toată lumea, fie că este vorba de tine, care ai nevoie de un credit pentru o locuință, fie că este vorba despre Guvernul SUA, care vrea să exploreze planeta Marte. O fac prin exploatare de minerale fosile și asigurarea accesului la energie pentru întreaga lume. O fac prin aplicații informatice și automatizări fără de care informația ar circula foarte greu, sau care duc comerțul la un cu totul alt nivel de accesibilitate și performanță, indiferent de produsul sau serviciul de care ar fi vorba.

Aceeași situație o regăsim în cazul mult-hulitelor multinaționale care jefuiesc de bogății țările mai sărace. De ce sunt ele lăsate să secătuiască resursele naturale și umane ale unei națiuni? Datorită plus-valorii pe care o aduc în acele țări, anume bani la bugetul statului respectiv, locuri de muncă pentru populație și, în final, o exploatare și un rost resurselor respectivei țări, care probabil, altcumva, ar sta ne-exploatate, fără a fi folosite și fără ca cineva să se bucure de ele.

Toți avem momente în care tindem să considerăm că firmele de telecomunicații la care suntem abonați doar profită și își bat joc de noi. Cu toate acestea, continuăm să le plătim facturile, stăm la coadă sau așteptăm minute în șir la telefon în call center pentru a ne rezolva o situație (cel mai probabil, în mod nesatisfăcător). De ce tot acest chin, de ce atâția nervi? Care este motivul pentru care suportăm atâtea mizerii din partea unor companii, pe banii noștri? Tot pentru plus-valoarea pe care acestea ne-o oferă. Să ne imaginăm, care ar fi alternativa? Am putea să renunțăm la asemenea servicii, să avem un smartphone inutilizabil, fără acces la informație, internet sau aplicațiile preferate, am putea trăi fără cablu TV, doar cu postul public, ca pe vremuri, nu? Însă o companie enervantă de telecomunicații este cea care, totuși, ne oferă infinit mai mult, ceva de care mulți oameni în ziua de azi au nevoie ca de aer și, de aceea, ori de câte ori va fi nevoie, vom sta la coadă, vom aștepta în call center, vom plăti facturi care de multe ori ni se vor părea prea mari, vom suporta batjocura și ne vom înghiți nervii. Numai și numai pentru plus-valoarea pe care compania de telecomunicații ne-o oferă.

Este absolut aceeași situație cu benzinăriile. Aici, în România, am avea toate motivele din lume să nu mai călcăm vreodată într-o benzinărie: poluarea cauzată de mașini, prețul arogant de mare la combustibili, lovitura Austriei de a nu ne accepta în Schengen. Cu toate acestea, străzile țării sunt blocate de mașini, ceea ce înseamnă, logic, și că benzinăriile nu și-au pierdut clienții, ci dimpotrivă. De ce? Pentru că plus-valoarea pe care o oferă o benzinărie, constând în posibilitatea de a alimenta cu combustibil mașina deținută, folosită zilnic, a devenit o chestiune vitală pentru mulți dintre noi. Nu am putea trăi fără mașini? Mă îndoiesc, însă obișnuința ne spune că nu, nu am putea, iar asta se traduce într-o plus-valoare de extremă importanță de care beneficiem numai și numai datorită benzinăriilor.

Să privim și către așa-zișii „mari retaileri”. Fiți atenți câtă lume trece zilnic pragul unui asemenea magazin, câte mașini sunt în parcarea unui astfel de magazin, și veți înțelege de ce market-urile mici, de familie, gen „buticul din colț”, nu mai au loc de ele. Bineînțeles, este posibil ca pe undeva să fie vorba și de ceva concurență neloială și influențarea factorilor de decizie, dar în special, eu cred că motivul pentru care acești retaileri seceră buticurile din colț, este altul. Imaginați-vă că sunteți producător de lapte, pâine sau orice altceva vreți voi. Ce deschidere și vad ați vrea să aveți: la un butic de colț, sau la un market, care chiar dacă este tot un magazin de cartier, este frecventat de majoritatea celor care cumpără ceea ce produci tu, care are un brand recunoscut probabil la nivel mondial și care deține sute, mii de magazine de cartier? Aceasta este, cred eu, principala plus-valoare pe care o aduc magazinele de tipul „mari retaileri”: reprezintă acel punct în care cererea se întâlnește cu oferta cel mai des, indiferent dacă vorbim de produse alimentare sau non-alimentare, indiferent dacă este vorba despre cosmetice, haine, bricolaj sau veselă. Un mare retailer este căutat de potențialii clienți fiindcă acolo găsesc tot ce vor, indiferent de ce ar avea nevoie, și este în același timp principalul partener al producătorilor şi furnizorilor de produse, deoarece din aceste market-uri se cumpără cel mai mult, astfel încât, din aceste locuri, provin cele mai multe comenzi.

Gândiți-vă la clișeul femeilor materialiste. Oare de ce stau ele cu bărbați, uneori, mult mai în vârstă ca ele, cu care nu au absolut nimic în comun și pe care probabil că îi plac mult prea puțin? Pentru plus-valoarea pe care aceste femei simt că acei bărbați o creează și o propagă peste tot în jurul lor, așa că tot ceea ce fac ele este să se asigure că se află în raza propagării acelei plus-valori.

În orice companie, cred că la un nivel inconștient, regula este aceea că cele mai bine plătite locuri de muncă nu sunt cele care presupun cea mai mare responsabilitate sau cel mai mare volum de muncă, ci acelea care aduc cea mai mare plus-valoare în respectiva companie.

Intrând puțin pe tărâmul politicii, am ajuns la concluzia că lucrurile stau la fel în ceea ce privește plus-valoarea. Să ne gândim la un exemplu extrem, dar foarte relevant. Trăim cu gândul că mai bine decât democrație, liberalism și capitalism, nu se poate, însă totuși, de ce acum 90 – 100 de ani, dictatori rasiști și extremiști ca Mussolini sau Hitler, care au adus omenirea în pragul apocalipsei, s-au bucurat de un atât de mare succes în țările lor, și nu numai? Pentru că atât în Italia cât și în Germania, după primul război mondial, oamenii au ajuns să creadă că democrația, liberalismul și capitalismul înseamnă umilire, sărăcie, nesiguranță, în condițiile în care aceste țări nu aveau voie să aibă nici măcar o armată proprie sau performantă, securitatea fiindu-le asigurată de fix inamicii lor. Și atunci, când cineva gen Hitler de exemplu, ajuns în vârful statului, a redat națiunii mândria de a fi german, a început să construiască infrastructură revoluționară și modernă, a dat de muncă și de mâncare oamenilor, când a început să reînarmeze țara pentru siguranța cetățenilor, cât de liberal și democrat mai poți fi? Închipuiți-vă câtă plus-valoare a adus cineva că Hitler unei țări precum Germania de după primul război mondial și Marea Criză, și veți înțelege puțin din fanatismul cu care nemții l-au urmat către ceea ce se putea transforma în sfârșitul lumii.

Exemplele pot continua la infinit, vă puteți gândi și voi la altele care probabil sunt mult mai relevante pentru viața și situația voastră.

Plus-valoarea este un concept care trebuie tratat, observat și explorat cu maximă seriozitate.

Ce ar trebui făcut?

Nu vreau să creadă cineva că aduc osanale multinaționalelor sau că acest material ar fi o odă închinată Ocultei Mondiale sau dictatorilor din trecut. Nicidecum, însă vreau să observați ce este plus-valoarea, cum funcționează aceasta și să realizați ce înseamnă plus-valoare pentru voi. Mai departe, ceea ce ar trebui să faceți este…

Să creați voi înșivă mai multă plus-valoare și să o propagați în jur.

Dacă ești angajat, în special agent de vânzări, adu tu un business sau un proiect în firma pentru care lucrezi, creează și valorifică tu oportunități. Pe orice post ai fi angajat, gândește-te cum ai putea tu să aduci plus-valoare, fie prin bani mai mulți, fie prin oportunități mai multe, fie prin optimizare de costuri sau de consum de resurse, orice ar profita firmei și comunității în care lucrezi: colegi, conducere, clientelă sau parteneri de afaceri. Este posibil ca postul tău, pur și simplu, să nu îți ofere posibilitatea de a construi o plus-valoare semnificativă, însă în acest caz, dacă îți setezi obiectivul de a aduce mai multă plus-valoare, îți poți schimba locul de muncă sau îți poți deschide propria afacere. Poate fi oricum, ideea principală este că, în viață în genere, și în special în vremurile pe care le trăim, nu poți supraviețui doar cu salariul minim, iar calea pentru o creștere semnificativă a veniturilor tale constă în mai multă plus-valoare pe care ar trebui să o creezi și să o propagi în jurul tău.

Dacă ești politician și chiar vrei să faci ceva pentru cei care te-au votat, tot plus-valoare trebuie să creezi: generează proiectele de care comunitatea are nevoie, obține finanțare pentru ele, adu investitori care să creadă în ceea ce vrei să dezvolți, transformă proiectul în realitate. Cu riscul să par idealist și naiv, însă acesta este punctul din care cred că ar trebui să plece orice persoană care vrea să se implice în politică și într-adevăr, să facă diferența cu ceva bun: să se întrebe câtă plus-valoare poate crea și aduce alegătorilor săi.

Plus-valoarea se bazează pe capacitatea de a genera oportunități, proiecte și de a coordona resursele și efortul uman în sensul satisfacerii, atât a nevoilor sau dorințelor proprii, cât și ale celor din jur. În concret, asta înseamnă construirea unei afaceri, finanțarea sau găsirea de finanțări pentru a realiza anumite proiecte, identificarea profesioniștilor, furnizorilor sau produselor potrivite, crearea de locuri de muncă pentru alții, aprovizionarea unei comunități cu anumite produse și servicii trebuincioase acesteia, accesibilizarea a diverse tehnologii noi, crearea posibilității unei modernizări sau îmbunătățiri.

Acesta est de fapt secretul succesului profesional, indiferent ce ați face: crearea și propagarea în jur a cât mai multă plus-valoare. Gândirea pozitivă, disciplina, sfaturile pe care le auziți la târguri și seminarii de la diverși public speakeri despre cum să ai succes și să devii bogat, toate înseamnă un singur lucru și toate sunt detalii care converg către același punct și către unicul lucru pe care ar trebui în realitate să îl faci:

Plus-valoare.

Cu speranța că acest material aduce puțin mai multă plus-valoare în viețile voastre, țin să vă mulțumesc pentru aprecieri, care pentru mine înseamnă o plus-valoare enormă, și să vă invit să rămâneți alături de mine pentru mai mult în viitor.

Sursa foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: