Cea mai extraordinară aventură a vieții este viața însăși

Probabil că acum, când parcurgi aceste rânduri, te afli în aceeași încăpere în care ai locuit întreaga viață, în aceeași cameră în care te-ai întors mereu, venind din aceleași locuri pe care le-ai frecventat de sute sau mii de ori. Stai întins în același pat, în aceleași așternuturi, sau tolănit pe același fotoliu, ori pe aceeași canapea, privind în același tavan, perete, ori în același ecran TV sau de telefon, urmărind același program, joc sau aplicație. În jur se aud aceleași zgomote ca dintotdeauna: o mașină trecând pe stradă, trilul unei păsărele sau bocănitul vreunui vecin. Totul pare la fel, mereu, dintotdeauna, ca întotdeauna. Dacă începi să simți asta ești într-un mare pericol, deoarece asta sună a monotonie, ceea ce, mai devreme sau mai târziu îți va crea disconfort, care se va transforma în frustrare, iar în final, urmând această cale, înainte să îți dai seama, te vei trezi afundat cu totul într-o depresie adâncă.

Cum poți evita o asemenea depresie? Ce poți face?

Foarte simplu: trebuie să realizezi că tot ceea ce ți se pare la fel, de fapt, tot timpul este diferit. Trebuie să observi aceste diferențe. „Și ce poate fi diferit când stau întins și privesc în tavan de exemplu? Timpul? Data și ora?” te vei gândi tu acum. Nu, nicidecum. Timpul este o halucinație pe care o ai în colectiv cu ceilalți oameni care te înconjoară. Timpul este doar o invenție. Nu, trebuie să încerci să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, într-adevăr să observi distincțiile între ceea ce, aparent, ți se pare a fi la fel. Să zicem că afară este soare. Desigur, la câte zile cu soare oi fi trăit până acum nu pare nimic spectaculos în asta, însă totul se schimbă atunci când începi să observi diferențele între exact această zi cu soare și toate celelalte pe care le-ai trăit până acum. Este doar soare sau sunt și nori? Ce forme au norii? Cum se simte temperatura afară? Dar în încăperea ta? Cum este dacă ții fereastra închisă? Dar dacă o deschizi?

Cum te simți tu exact în această zi cu soare? Numai asta să observi, și deja ai descoperit o diferență esențială între această ziua cu soare și oricare alta trăită până acum, fiindcă orice sentiment te-ar încerca, pozitiv sau negativ, cauza sa ar fi diferită de orice alt moment în care același sentiment sau vreunul asemănător, te-ar fi încercat în orice altă zi cu soare a vieții tale. Te poți gândi că de fapt nu  s-a schimbat nimic în sentimentele tale, deoarece cauzele lor sunt aceleași: ești îndrăgostit/ă de aceeași persoană ca și în ultima zi cu soare trăită, ești trist sau furios din același motiv, te simți fericit sau liniștit din aceeași cauză. Totuși, dacă gândești așa, perseverând în monotonie, ceea ce omiți este faptul că TU nu mai ești exact același ca în ultima zi cu soare trăită. De ce? Fiindcă în timpul trecut de atunci și până acum s-au întâmplat niște lucruri, mai mult sau mai puțin importante, dar care, probabil chiar fără să îți dai seama, te-au schimbat. Dragostea ta poate fi mai mult sau mai puțin puternică acum decât era ieri, sau chiar dacă a rămas la fel de puternică în sufletul tău, tocmai pentru că iubești, din dorința de a-i face bine persoanei iubite, a apărut altă prioritate de care să te ocupi, și tot așa se poate întâmpla și cu fericirea, tristețea sau liniștea, pot fi mai mult sau mai puțin puternice azi decât ieri, la fel de puternice dar trecute în plan secund, oricum, în niciun caz exact la fel ca ieri.

Privește cum cade lumina pe obiectele din camera ta. Posibil să ți se pară „wow!”, ceva nemaivăzut, pentru simplul motiv că nu ți-ai luat răgazul să observi aceste detalii până acum. Ascultă sunetele din jur. Probabil vei surprinde trilul unei păsărele nemaiauzit până acum sau mașina ce trece pe stradă și care nu a mai trecut până acum pe sub fereastra ta și nici nu va mai trece vreodată.

Dacă privești la TV, emisiunea preferată, vreun serial sau vreun film, zici că este același lucru, însă dacă nu este vorba de vreo reluare sau de vreun film văzut deja, este de fapt un program nou-nouț, nemaivăzut până acum, acesta fiind de altfel și motivul pentru care îl urmărești. Și chiar dacă te uiți la vreo reluare, toate celelalte elemente diferite ale acestei zile cu soare, fac ca reluarea să fie diferită, fără ca tu măcar să îți dai seama dacă nu ești atent la asta.

Cu atât mai diferit este totul dacă plouă sau ninge: intensitatea, durata precipitațiilor, zgomotul ploii sau al vântului și așa mai departe.

Simplul fapt de a închide ochii, și nimic nu ar fi la fel ca ultima oară când ai  făcut-o, chiar dacă asta s-a întâmplat acum nici un minut. Ar fi diferite gândurile care îți zboară prin minte, ceea ce te fac ele să simți și o mulțime de alte variabile pe care tu, în general, nu le iei niciodată în calcul.

În concluzie, dacă te simți blazat, rutinat, ca și când ai nevoie de altceva, nu uita că viața ta însăși înseamnă altceva în fiecare secundă, iar tot ceea ce trebuie să faci pentru a trăi o aventură continuă, chiar și atunci când stai în camera ta făcând nimic, sau cu ochii închiși, este să acorzi atenție distincțiilor pe care ți le oferă ziua de azi față de ziua de ieri și să te bucuri de ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: