Toxicitatea lumii moderne

Ați observat că lumea merge parcă în contra curentului, exact pe dos?

Dacă vă gândiți puțin, veți realiza că an de an, suntem în situația de a face din ce în ce mai mulți bani. Nu pentru averi și bogăție, nu pentru conace și iahturi, nu pentru a ne cumpăra o mașină de ultimul răcnet, nu pentru a avea tehnologie de ultimă generație, ci pur și simplu pentru a ne menține un trai la limita decenței.

Eu de exemplu, câștig în anul 2023 un venit care acum 4-5 ani ar fi însemnat o avere, însă acum, acest venit nu face altceva decât să ne asigure, mie și familiei mele, o decență materială. Și pentru a ne menține decența, suntem obligați să ne gândim, încă de pe acum, ce trebuie să facem pentru a câștiga încă și mai mult la anul.

Nu suntem singuri, alături de noi se află în aceeași situație toți cetățenii lumii moderne. Suntem ca niște narcomani care își vând tot ce au, fură din casă, își dau televizoarele, verighetele, își lasă familiile în stradă, doar pentru încă o doză de drog, pentru încă o clipă de plăcere supremă, pentru a reveni apoi la starea de rău, disperare, nesiguranță și anxietate. Ca niște narcomani pentru drogul lor, și noi, pentru traiul cu care ne-am obișnuit, ne vedem obligați să facem rost de din ce în ce mai mulți bani. Pentru asta, trebuie să producem mai mult, ceea ce înseamnă mai multe resurse consumate, ceea ce conduce la mai multă poluare, la penurii și mai mari de resurse, la crize și mai adânci.

De trei ani încoace, trăim o criză continuă, una după alta, una peste alta. Oare viața noastră de acum încolo va însemna doar „stingerea focurilor”, mereu amenințări de moarte, ba cu viruși, ba cu război, ba cu accidente nucleare, ba cu poluarea, ba cu schimbările climatice? Oare va trebui să ne sacrificăm de acum încolo toată abundența și bunăstarea, toată liniștea și bucuria de a ne trăi viețile așa cum ne dorim noi, în numele înfrângerii vreunei crize apărută ca din senin?

Chiar suntem condamnați că de acum încolo să ne simțim vinovați de fiecare dată când deschidem apa, aprindem lumina sau pornim căldura în casă? Cât va trebui să câștigăm lunar pentru a ne permite doar să mâncăm, să nu stăm în frig sau în întuneric, 10000 euro pe lună? În curând, poate că și o asemenea sumă va fi prea puțin…

Sursa foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: