Nu poți să mănânci în fiecare zi cartofi prăjiți fără să nu te saturi la un moment dat.
Nu îți ține toate ouăle în același coș.
În fiecare zi, altceva.
Cu cât mai diferit, cu atât mai bine.
Mai bine să zici că nu îți place, decât să zici că nu ai încercat.
Acesta va fi mai mult ceva de genul blog post decât un material îndelung elaborat înainte de a-l publica, despre un concept pe care, inconștient, îl folosesc demult, însă pe care de ceva timp l-am realizat și acum îl folosesc în mod deliberat. Ceea ce urmează este strâns legat de sine, despre care am publicat deja un prim material AICI, și pe care cred că este absolut necesar să îl parcurgeți, pentru a înțelege mai bine sensul a ceea ce am să vă împărtășesc în continuare. Mai mult, tot în legătură cu sinele, acest material/blog post va fi ca un fel de preludiu pentru ceea ce voi concepe și publica la un moment dat despre schimbare, un alt concept esențial în munca de dezvoltare personală și spirituală a fiecăruia dintre noi.
Deci…
Ce înseamnă „diversitate”?
Conform DEX, „diversitatea” este definită ca fiind „caracterul sau însușirea a ceea ce este divers”, iar „divers” înseamnă „care prezintă aspecte, trăsături variate, diferite.”
Cuvintele cheie pe care trebuie să le reținem din cele două definiții sunt „variat” și „diferit”.
Cu alt cuvinte: evită să mănânci doar cartofi prăjiți în fiecare zi.
Marele avantaj este acela că, pe cât de puternică și de utilă, pe atât de accesibilă fiecăruia dintre noi este diversitatea. Este gratis, nu presupune nu știu ce studii și calificări și tot ceea ce ne trebuie pentru a ne putea bucura de ea este puțină voință și foarte multă deschidere față de nou.
Exemple de cum putem practica diversitatea
Că tot m-am referit deja de două ori la asta: încearcă să ai un meniu cât mai variat. Nu te fixa doar pe anumite feluri de mâncare, încearcă opțiuni cât mai diferite. Chiar dacă ești obligat să ții un regim, sunt absolut convins că ai cel puțin două feluri de mâncare pe care le poți consuma, așa că nu te sfii și încearcă-le pe toate.
Dacă pleci în alt loc, încearcă meniuri specifice locului respectiv, nu da banii pe shaworma sau omniprezentul piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți. Cu cât mai exotică și mai diferită de ceea ce știi tu este mâncarea, cu atât mai bine.
Dacă ai cel puțin două trasee prin care poți ajunge în locuri pe care trebuie să le frecventezi cu regularitate (de exemplu la serviciu, la școală, la facultate, la magazinul de unde îți faci de obicei cumpărături, la sală etc.), urmează în fiecare zi alt traseu. La fel, dacă ai cel puțin două alternative de a ajunge undeva unde trebuie să mergi regulat, schimbă periodic modalitatea aleasă: azi mergi cu mașina, peste trei zile ia un autobuz, săptămâna viitoare folosește bicicleta sau trotineta dacă ai, următoarele zile mergi cu metroul sau cu trenul, apoi, dacă nu este o distanță chiar așa lungă, ia-ți inima în dinți și mergi și pe jos. Acest tip de diversitate este cel mai bun remediu împotriva rutinei care, dacă există în exces, poate dăuna foarte grav sănătății.
Tot în ideea de a combate rutina, pe cât posibil, încearcă să schimbi ordinea în care îți îndeplinești sarcinile zilnice, la serviciu sau acasă. De exemplu, dacă te-ai obișnuit ca la muncă să îți citești întâi e-mailul și abia apoi să dai telefoane colegilor, încearcă într-o zi să faci lucrurile invers. Sau acasă, dacă obișnuiești întâi să faci mâncare și apoi curățenie, inversează ordinea, data viitoare revino la ordinea ta obișnuită, apoi inversează iar, și tot așa.
Încearcă să schimbi mereu locurile în care iți petreci vacanțele, week-end-urile sau activitățile cu care îți ocupi timpul liber. Cu cât mai diferite de ceea ce știi tu sunt locurile și activitățile, cu atât beneficiile vor fi mai mari pentru tine.
Dacă îți schimbi garderoba, încearcă mereu un alt stil. De exemplu, să zicem că ești o persoană care obișnuiește să se îmbrace în culori sobre în general. Data viitoare când îți schimbi garderoba, încearcă culori mai deschise. Lucrurile trebuie să funcționeze exact la fel și invers, adică trecerea de la o notă deschisă la una mai sobră. Dacă te îmbraci de regulă mai oficial, încearcă data viitoare ceva mai casual și non-conformist, iar invers, încearcă o schimbare de la non-conformist la ceva mai oficial.
Nu te fixa să cumperi doar anumite branduri de produse. Încearcă mereu altceva. Schimbă-ți periodic parfumul. La fel, pasta de dinți, gelul de duș, laptele sau pâinea pe care le consumi. Dacă ești pasionat de jocuri video încearcă cât mai multe, cât mai diferite unul de altul, dacă se poate. Cumpără-ți alt tip de mașină atunci când o schimbi, nu t3 fixa pe aceeași marcă.
De exemplu, primul smartphone pe care l-am avut a fost un Samsung (nu încerc să fac reclamă nimănui), însă apoi, cinci ani am folosit doar Huawei. În tot acest timp, am avut patru tipuri de telefoane Huawei, la un moment dat inclusiv ceasul și tableta erau Huawei, toate erau perfect interconectate și sincronizate, eu eram foarte mulțumit și obișnuit cu ele, neavând niciun gând să mai achiziționez dispozitive aparținând altui brand vreodată. Totuși, am primit, cum se zice, „un șut în fund”, atunci când SUA a interzis Huawei să mai folosească aplicațiile Google, pe motiv că această companie spionează pentru guvernul chinez, sau ceva de genul ăsta. Așa că am luat în calcul serios să revin la Samsung, și până la urmă, atunci când am schimbat telefonul, așa am și procedat. Data viitoare când îmi voi mai schimba telefonul, sunt hotărât să cumpăr altceva, o a treia variantă, care nu este nici Samsung, nici Huawei.
Dacă trăiești din propria afacere, nu te limita la o singură activitate, un singur produs vândut sau un serviciu unic oferit. Diversifică cât de mult îți este posibil gama de activități, produse, sau servicii oferite. Poate fi vorba și doar de produse, activități sau servicii asemănătoare sau auxiliare la ceea ce faci deja, însă și aici, regula de bază este aceeași: cu cât mai diferit, cu atât mai bine. Majoritatea antreprenorilor pe care îi cunosc sunt implicați în cel puțin două business-uri. De exemplu, un antreprenor este acționar într-o fabrică, însă în paralel are și câteva imobile pe care le închiriază și deține și un magazin, sau o pensiune, sau dezvoltă o agenție de turism. Ideea este aceea că economia de tip liber, capitalist și competitiv în care trăim este foarte volatilă și constă într-un ciclu continuu de creștere și descreștere. Pe de altă parte, experiența economiei de piață ne spune că, indiferent de ciclul în care ne-am afla (crescător sau descrescător), dacă avem activități diversificate, când un business nu merge, cel mai probabil, va funcționa celălalt. Dacă ne fixăm pe un singur business, și nu vrem în ruptul capului și altceva, la prima contracție economică pe activitatea respectivă, riscăm să punem lacăt la ușa prăvăliei.
Chiar și eu, pe lângă firma mea de consultanță, sunt acționar în două firme de distribuție în industrie, și am și un cabinet de mediere. În acest moment al vieții mele, peste 95% din venituri le obțin din distribuția în industrie, însă mențin „focul mocnit” și pe celelalte două domenii, astfel încât, dacă prin absurd, distribuția în industrie nu va mai merge, pot oricând să mă reactivez la capacitate maximă pe oricare dintre celelalte două alternative.
De aceea, inclusiv în business și economie, diversitatea se dovedește a fi un instrument extrem de puternic și de folositor.
Nu dispera, există o cale a diversificării și dacă ești doar salariat. În cazul celor care lucrează ca și angajați, diversitatea constă în a testa din când în când piața muncii, prin depunerea CV-ului pe site-uri de recrutare sau la diverși angajatori și, mai ales, prin perfecționare profesională continuă, adică prin urmarea periodică a diverse cursuri, și obținerea a diverse calificări, pe diferite domenii de interes.
Momentan nu face parte din cultura noastră europeană, însă în America de Nord (Statele Unite și Canada), perfecționarea profesională continuă este un element fără de care nu te poți menține prea mult pe piața muncii. Asta deoarece se consideră că lumea este atât de competitivă, în atât de continuă și mereu în plină schimbare și transformare, avansurile tehnologice sunt atât de rapide și de abrupte de la an la an, încât fără o perfecționare profesională continuă (care înseamnă urmarea a cel puțin un curs sau a cel puțin o calificare în plus pe an), nu te poți menține mult timp pe piața muncii. Nu în sensul că te-ar da cineva afară, însă lucrurile ar fi atât de diferite în munca ta acum față de cum erau acum 2-3 ani, încât te vei simți total depășit de situație, ca într-o muncă despre care nu ai nici cea mai vagă idee sau pentru care nu ai nici cea mai mică competență, astfel încât, cel mai probabil, la un moment dat, te vei retrage singur. Și dacă nu iei măsura diversității, sub forma perfecționării profesionale continue, la orice alt loc de muncă te-ai muta, mereu ai ajunge în aceeași situație, ca într-un cerc vicios care se va repeta la infinit.
Cel mai bun exemplu la care mă pot gândi referitor la acest caz este soția mea, care exceptând câțiva ani în care a lucrat la o cofetărie/patiserie pentru a se întreține la școală (astfel că are experiență deja în acest domeniu), aproape toată viața ei a lucrat ca și asistent farmacist, și chiar azi, când scriu aceste rânduri, a absolvit facultatea de medicină de laborator. Astfel, soția mea are deja trei domenii în care se poate angaja oricând: lucrător în industria alimentară, farmacie sau laborator medical. Ba chiar mai mult, fiindcă nu trebuie să fie, cel puțin la început, o investiție atât de mare, soția mea își poate deschide și propria afacere la un moment dat, anume o cofetărie/patiserie. Și asta numai și numai grație diversității.
Un alt exemplu foarte util de diversitate, pe care l-am învățat de curând, este cel la care mă refeream și la începutul acestui material, anume: nu îți ține toate ouăle în același coș. Mai exact, dacă îți permiți să pui periodic ceva bani deoparte, diversifică modalitățile de economisire. Spre exemplu, până acum vreo 4 ani, singurul mod în care economiseam era depozitul de economii la bancă. Aveam depozite la două-trei bănci, însă acum 4 ani, contrar diversității pe care o promovez acum, și într-un spirit de sublimă obtuzenie financiară, am lichidat toate depozitele și mi-am băgat toate economiile la o singură bancă. Din fericire, tot în acea perioadă, mi s-a oferit oportunitatea, și am și profitat de ea, de a economisi și sub forma pilonului 3 de pensie privată. Anul acesta am decis să diversific și mai mult și o parte din economii să mi le direcționez către un fond de investiții. Practic, am realizat că, prin modalitățile de economisire pentru care am optat de-a lungul timpului, am avansat de fapt pe scara investitorilor, astfel încât, de la încredințarea economiilor mele unei bănci și unei case de pensii private, prin cotizarea la un fond de investiții, practic am urcat o treaptă, luând locul băncii în ierarhia investitorilor, iar următorul pas, pe termen mediu, după ce mă lămuresc cum funcționează un fond de investiții, ar fi să iau locul acestuia, astfel încât să am capacitatea să decid eu unde este mai rentabil și mai profitabil să cumpăr acțiuni și participații, prin direcționarea unei părți din economiile mele către asemenea scopuri. Ideea principală este că, cu cât te apropii mai mult de sursa profitului, și elimini mai mulți intermediari (bănci, fonduri de investiții sau de pensii, case de ajutor reciproc etc.) care îți facilitează accesul la acea sursă, cu atât profitul tău va fi mai mare.
Atenție! În acest context, diversitatea nu înseamnă să renunți treptat la toate celelalte modalități de economisire sau investire și să păstrezi doar una singură, dimpotrivă, trebuie să le păstrezi pe toate și să adaugi în timp altele noi, rămânând doar să decizi ce cotă parte din economiile pe care îți permiți să le faci la un moment dat, vei aloca fiecărei modalități.
Încearcă să trăiești în mai multe locuri, cât mai diferite unul de altul și, dacă se poate, cât mai diferite de zona din care provii. De aceea, cel mai bun lucru pe care îl poți face este ca, după ce îți termini studiile elementare, indiferent dacă asta înseamnă școala generală sau liceul, să prinzi aripi și să pleci de acasă de la mama și de la tata, undeva în lumea largă. Repetă experiența de 3 – 4 ori, odată la 4-5 ani, și abia de pe la 35 de ani încolo, gândește-te să prinzi rădăcini și să te stabilizezi într-un loc anume, fie acasă de unde ai plecat, fie într-un alt loc pe care îl preferi. În viață trebuie să interacționezi cu cât mai multe locuri, culturi, mentalități și cu cât mai mulți oameni, astfel încât să înveți de la fiecare câte ceva și, în plus, să înțelegi faptul că cei care nu sunt ca tine sunt doar diferiți, nu mai răi sau mai buni ca tine. Trăim cu gândul că doar românii și alte popoare care o duc rău în țara lor emigrează în alte state. Este adevărat, fiecare are motivele lui, însă în principiu nu este așa, în această lume atât de interconectată, în care călătoriile în orice loc al planetei au ajuns atât de accesibile față de cum erau acum nu mai mult de 50 – 100 de ani, toată lumea călătorește, emigrează, are o sete și o curiozitate ieșită din comun de a explora cât mai multe locuri și lucruri din această lume. Ca dovadă, ceva ce am văzut cu ochii mei recent: acum vreo 2 luni am fost în delegație la München, și deși mă aflam pe teritoriul Germaniei, nu prea am văzut nemți. Am întâlnit oameni provenind din Africa, Asia, alte colțuri ale Europei, o amestecătură de rase și naționalități cum rareori mi-a fost dat să văd, fiecare păstrând ceva din cultura și originalitatea locului din care provine. Acum, închipuie-ți că tu, provenit dintr-un cartier cu blocuri comuniste, sau de undeva de la țară, unde singura meserie a rămas lucratul pământului, singurul mijloc de transport căruța și unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea, de voie de nevoie, aterizezi într-un asemenea loc, un mega-oraș împânzit cu autostrăzi, străbătut în lung și-n lat de trenuri rapide și plin de zgârie-nori de sticlă și oțel, în care întâlnești doar oameni diferiți de tot ceea ce știi tu, unii negri, unii purtând turbane în cap, unii mai efeminați, unii tatuați, alții îmbrăcați ciudat sau purtând freze bizare, toți vorbind o limbă de care probabil că ai auzit că există dar tu nu o cunoști, și așa mai departe. Poate părea înspăimântător, să îți asiguri un trai și un viitor într-un asemenea loc, însă exact asta ar trebui să faci și exact acest tip de experiențe ar trebui să le ai.
La fel ar trebui să funcționeze și invers, adică să iei în calcul, la un moment dat, ca din confortul și viteza metropolei corporatiste SF în care trăiești, să te retragi și să ”guști”, măcar temporar, din simplitatea și liniștea la țară. De altfel, eu și soția mea exact asta plănuim să facem pe termen mediu, fiindcă în această perioadă atât de incertă, deși avem un nivel material peste medie, ne este din ce în ce mai dificil să ne menținem confortul vieții pe care o cunoaștem noi și resimțim din ce în ce mai mult dependența de bani, adică orice necesitate am avea, nu suntem în stare să ne-o satisfacem noi, trebuie să apelăm la a cumpăra ceva de undeva.
Pe de altă parte, acum, la maturitate, rememorez soarta pe care am avut-o eu, ca în primi 16 ani de viață să fi schimbat vreo 4 orașe și 5 școli, să mă fi născut și să fi petrecut jumătate din copilărie în Ardeal, jumătate de viață la malul mării, pentru ca de patru ani încoace, să fi revenit în Ardeal, însă în alt oraș decât cel natal. Multă vreme am privit această experiență ca fiind ceva negativ, dezrădăcinările dese și constante ca o imposibilitate absolută pentru mine de a căpăta măcar un minim simț de apartenență și identitate. În timp însă, am realizat că ceea ce am trăit eu nu este altceva decât multă diversitate, cu care interacționând de la o vârstă foarte fragedă, practic, dintotdeauna, mi-a prins foarte bine, mi-a ridicat mult nivelul de adaptabilitate și pregătire pentru viață, aceasta fiind, să zic așa, o școală mult mai utilă decât școala de la școală. De aceea, și voi, dacă aveți copii, nu îi lăsați pierduți în fața televizorului sau tabletei, nu îi lăsați să vadă viața doar printr-un ecran, da-ți-le posibilitatea să trăiască viața și să experimenteze lumea în realitate, pe pielea lor, mergeți cu ei în cât mai multe locuri, cât mai diferite unul față de altul, puneți-i în situația de a interacționa cu cât mai mulți oameni, cât mai diferiți unul față de celălalt.
Dimensiunile spirituale ale diversității
Până acum am explorat diversitatea doar din perspectiva dezvoltării personale. Acest concept are însă și profunde implicații spirituale, pe care le vom descoperi împreună în continuare.
Probabil că mulți dintre voi gândiți acum ceva de genul: ”Da, sună ok, dar nu sunt de mine chestiile astea, mie îmi este foarte bine așa cum sunt, nu trebuie să schimb nimic, nu am eu nevoie de nicio diversitate, mai bina hai să nu mai fac nimic!” Vreau să conștientizați faptul că asemenea gânduri nu sunt altceva decât reacții de-ale sinelui vostru, din perspectiva căruia, după cum poate vă amintiți, schimbarea este ultimul lucru pe care îl vrea, fiindcă lui îi este cel mai bine exact așa cum este.
Avem de-a face cu ceva, în aparență, total contraintuitiv: orice sine apare în această lume sub o formă extrem de primitivă, limitată strict la satisfacerea nevoilor proprii de supraviețuire. În același timp însă, unica menire a unui sine este aceea de a avansa pas cu pas și de a se apropia cât mai mult de Absolut, obiectiv care se poate atinge doar prin schimbare, pe care sinele nu o dorește deloc. De aici și aversiunea sinelui pentru diversitate: acest concept poate duce, de foarte multe ori, la schimbare.
Și totuși, de unde această rezistență disperată a sinelui fiecăruia dintre noi la schimbare, de unde această repulsie față de avans și îmbunătățire?
Deoarece sinele este prin excelență egoist și limitat, astfel încât el, pur și simplu, nu este conștient de toate beneficiile pe care le implică schimbarea. Oricărui sine, schimbarea i se pare că înseamnă doar bătăi de cap, probleme, situații riscante sau jenante, multă muncă inutilă, uneori chiar moartea. Fiindcă da, schimbările pot fi uneori atât de radicale încât un sine se poate transforma total, în cu totul altceva decât era în forma inițială, însă aceste transformări sunt singurele prin care un sine își poate îndeplini menirea sa de a exista în Univers.
Știu, sunt afirmații grele, extrem de dificil de pătruns și înțeles, însă singura cale prin care fiecare dintre voi ar putea da sens muncii de dezvoltare personală și spirituală, constă în realizarea acestui aspect.
Una dintre modalitățile de realizare este reprezentată de diversitate. Trebuie doar să o practicați și să observați cum vă face să vă simțiți și cum vă puteți bucura de ea. Nu spune nimeni că este simplu, dimpotrivă, poate fi foarte complicat uneori, însă gândiți-vă mereu că realitatea este infinită și că este cel mai păcat ca, din cauza unei mentalități obtuze, să cunoașteți doar o parte microscopică a acesteia. Priviți-vă ca și când ați fi niște exploratori care, în fiecare zi, descoperiți noi tărâmuri necunoscute, ca și când viața voastră, așa cum este ea, monotonă, cu muncă, plata facturilor și îngrijit copiii, poate fi de fapt o aventură continuă, dacă adăugați doar puțin condiment pe ea. Iar condimentul cel mai bun constă în diversitatea pe care, după cum ați putut vedea mai sus, o puteți practica oriunde, oricând, și care trebuie să devină parte din ființa voastră.
Nu spun nici că tot ceea ce întâlniți în cale practicând diversitatea, trebuie să vă și placă. Nicidecum, nu este obligatoriu să vă schimbați preferințele sau identitatea a cine sunteți, însă marele câștig din deschiderea pentru diversitate constă în faptul că, atunci când ceva nu vă place, știți că lucrurile stau așa fiindcă ați încercat, cunoscut și descoperit voi înșivă acel ceva, nu pentru că așa v-a zis cineva.
Numai asta să reușiți, și ați făcut deja un pas imens înainte din punct de vedere personal și spiritual.
Concluzii
În final, nu mâncați același lucru în fiecare zi, niciodată să nu vă țineți ouăle în același coș, căutați tot timpul să fiți în situația de a nu vă place ceva decât în cea de a nu fi încercat, renunțați la mentalitatea de a nu face nimic, dimpotrivă, căutați să faceți cât mai multe, și între timp, rămâneți cu mine pentru mai mult în viitor.
Sursa foto: Gettyimages